VUKOVAR 2013

3. rujna 2013.

Policija čuva dvojezične table u Vukovaru, očekuju se novi prosvjedi

Piše: R.I., Media servis
Objavljeno prije sat vremena
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

 

Policija čuva dvojezične table u Vukovaru, očekuju se novi prosvjedi

Foto: panorama-vukovar.com, Vlado Kos/Cropix, Screenshot. BBC, Video: čitateljica Indexa Ana V.

OD DEVET sati jutros počelo je ponovno okupljanje branitelja. Skoro tisuću ih je bilo na ulicama Vukovara, gdje su i dalje jake policijske snage. I nakon završetka prosvjeda, policajci čuvaju postavljene dvojezične table.

Prosvjednici su formirali kolonu u kojoj su se kretali gradom i obilazili sve punktove na kojima su dosad postavljene dvojezične ploče – Ured državne uprave, Poreznu upravu, HZZO, MZZO i Policijsku postaju Vukovar gdje su ponovo zatražili puštanje predsjednika stožera Tomislava Josića iz pritvora, koji je jedini ostao u pritvoru. Pušten je danas prije podneva, ostali su pušteni noćas. Prosvjednik Marijan Živković koji je skinuo ploču s policije kaže da nema primjedbe na postupanje prema njemu dok je bio u pritvoru. Svjestan je da će se protiv njega pokrenuti postupak, ali je i spreman na sve posljedice.

Prosvjed je završio oko 13 sati, novi je zakazan za sutra. Prosvjednici su se odlučili razići kada je iz policije pušten predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić koji je zatim zadržan na razgovoru u Državnom odvjetništvu.

Iz stožera su rekli kako imaju dojavu da su kod Županje zadržani autobusi s prosvjednicima iz ostalih dijelova zemlje o čemu nisu imali informaciju u policiji.

Prosvjed je prošao mirno i bez izgreda, a novo okupljanje zakazano je za sutra.

Policija u Zagrebu je, kako se neslužbeno doznaje, na obavijesni razgovor zbog neprijavljenih prosvjeda u Vukovaru i Vinkovcima pozvala Josipa Klemma, predsjednika Udruge specijalne policije. Iz PU zagrebačke su za Index potvrdili da je Klemm bio pozvan na razgovor, te da se odazvao na poziv policije, ali nije priveden u postaju, kao što su izvijestili pojedini mediji.

Milanović: Rat je gotov!; Karamarko: Vlada vrijeđa građane Vukovara

Premijer Zoran Milanović jasno je poručio da neće biti odgode postavljanja dvojezičnih tabli. Prosvjednicima je poručio da moraju prihvatiti da je rat gotov. Milanovićevu izjavu pročitajte ovdje.

Vukovarski gradonačelnik sazvao je press konferenciju na kojoj je apelirao na sve: “Nemojmo dozvoliti da Vukovar postane Beirut!”. “Pozivam na mir i toleranciju!”, poručio je. Za više kliknite ovdje. Situaciju u Vukovaru ponovo je komentirao i šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Njegovu izjavu pročitajte ovdje.

O izgredima u Vukovaru razgovaralo se i u Bruxellesu. Iz Europske komisije poručili su da je dvojezičnost stvar Hrvatske u koju se oni ne mogu miješati, te pozvali na toleranciju. Više pročitajte ovdje.

Reakciju ministrice vanjskih i europskih poslova, Vesne Pusić, pročitajte ovdje. Ministar branitelja Predrag Matić Fred kazao je kako je “bio strahovito tužan kada je jučer vidio što se događa u Vukovaru. Njegovu reakciju pročitajte ovdje.

Zbivanja u Vukovaru bila su top tema i u Srbiji. Reakcije iz susjedstva pročitajte ovdje.

HDSSB traži izvanrednu sjednicu Sabora

Zbog postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru i prosvjeda koji su se održali posljednja dva dana, a u kojima su ploče uklonjene, HDSSB je od predsjednika Sabora Josipa Leke zatražio izvanrednu sjednica Sabora na ovu temu.

“Najviše zakonodavno i predstavničko tijelo u državi ima dužnost javno raspraviti ovu alarmantnu situaciju kada se veliki broj hrvatskih građana ne slaže s postojećim zakonodavnim okvirom.

Slijedom navedenog očekujemo u najkraćem vremenskom roku sazivanje sjednice Hrvatskog sabora na kojoj će se nakon provedene rasprave donijeti obvezujući zaključci u cilju smirivanja političkih i međunacionalnih tenzija poštujući pri tom neupitnu žrtvu Grada Vukovara, simbola obrane i tragične sudbine u Domovinskom ratu”, stoji u priopćenju HDSSB-a kojeg potpisuje predsjednik te stranke Vladimir Šišljagić.

Tijek zbivanja u Vukovaru:

13:00 Prosvjed je završio. Prosvjednici sutra opet izlaze na ulice Vukovara.

12:00 Policija je pustila Tomislava Josića iz pritvora. Branitelji koji su autobusima željeli doći u Vukovar zaustavljeni su na ulazu u Vukovar. Navodno ih je bilo tridesetak! Na ulicama Vukovara je oko tisuću ljudi.

11:35 Dio medija objavio je kako je smijenjen šef vukovarske interventne policije jer nije želio izdati zapovijed za razbijanje prosvjeda. Kako su Indexu kazali iz vukovarske policije, to nije točno.

11:20 Prilikom jučerašnjeg postavljanja dvojezičnih ploča na zgradama određenih tijela državne uprave na području Grada Vukovara, prosvjednici su oštetili tri ploče, dok su u naguravanju prosvjednika s policijskim službenicima koji su osiguravali postavljenje dvojezične ploče lakše ozlijeđena četiri policijska službenika. Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela izazivanje nereda, napad na službenu osobu te oštećenja tuđe stvari u službene prostorije Policijske uprave vukovarsko-srijemske privedeno je šest punoljetnih hrvatskih državljana. Tri osobe su ispitane na okolnosti događaja te su puštene na slobodu, dok su tri osobe zadržane na daljnjem ispitivanju. Kriminalističko istraživanje jučerašnjih niza događaja i dalje je u tijeku, priopćila je jutros policija.

10:50 Kolona prosvjednika stigla je do vukovarsek bolnice gdje je odražana molitva

10:35 Kako javlja portal panorama-vukovar.com iz smjera Vinkovaca stižu kamioni s vodenim topovima!

10:20 Na ulicama Vukovara već je 600-injak prosvjednika!

10:00 Na središnjem gradskom trgu okupljenim prosvjednicima obratio se predstavnik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Drago Adžaga  i pozvao ih da zadrže mir i dostojanstvo te da ne nasjedaju eventualnim provokacijama, javlja Hrvatski radio Vukovar.

U pomoć vukovarskoj policiji došlo je još tisuću kolega, dok su u pomoć prosvjednicima došli fratri koji su molili s njima ispred zgrade Policijske postaje Vukovar. Podršku su im dali i branitelji koji su se okupili u Vinkovcima.

Iz Vlade je pak priopćeno da su prosvjedi zakonit način izražavanja nezadovoljstva, ali nasilje, te prijetnje vlasti i ustavnom poretku, predstavljaju kršenje zakona i izrugivanje demokraciji. “Vlada Republike Hrvatske poziva sve političke stranke, da se nedvosmisleno distanciraju od gaženja po temeljnim vrijednostima demokracije, te da jasno i javno ustanu protiv širenja mržnje”, stoji u priopćenju.

Čekićima razbijali ploče

U ponedjeljak rano ujutro na zgradama vukovarske policijske i porezne uprave postavljene su dvojezične ploče. Ploču na latiničnom i ćirilićnom pismu pokušalo se postaviti i na zgradu Ureda državne uprave, ali je zbog prosvjednika postavljanje odgođeno.

Prosvjednici su skinuli dvojezičnu ploču na Poreznoj upravi, uz urlanje i naguravanje. Nakon okršaja kod Porezne, prosvjednici su krenuli prema zgradi policije. Kod zgrade policije dočekalo ih je 30-ak interventnih policajaca koji su čuvali ulaz u zgradu. Prosvjednici su čekićem razbili i ploču postavljenu na zgradi Policijske uprave, a sukoba s policijom ovog puta nije bilo.

Iako su prve ploče bile skinute i razbijene, u poslijepodnevnim satima su postavljene ploče na zgrade HZMO-a i HZZ-a. Postavljanje ploča osiguravala je interventna policija.

Četvero policajaca ozlijeđeno, više privedenih

Dvije policajke i jedan policajac u naguravanju s prosvjednicima ozlijeđeni su pred zgradom Porezne uprave, a jedan policajac ozlijeđen je pred Uredom državne uprave. Policija je priopćila da su prosvjednici blokirali cestovni promet i razbili dvije ploče, dok su jednu ploču ukrali. Sudionici neprijavljenog prosvjeda čitavo su vrijeme ignorirali upozorenja policije.

“U službenim prostorijama Policijske uprave vukovarsko-srijemske trenutačno se više osoba nalazi na kriminalističkom istraživanju zbog postojanja sumnje da su sudjelovale u počinjenju kaznenih djela, a jedna osoba zbog sumnje da je razbila postavljenu dvojezičnu ploču na Policijskoj postaji Vukovar”, priopćeno je iz policije.

Svjetski mediji o Vukovaru

Više svjetskih medija prenijelo je vijest o događanjima u Vukovaru. Spominju kako je Vukovar razoren u hrvatskom ratu za neovisnost.

“Nekoliko stotina Hrvata prosvjedovalo je u Vukovaru, gradu uništenom tijekom hrvatske borbe za neovisnost, zbog postavljanja ploča na ćirilici.”, piše Euronews.

“Ćirilica je u Vukovar dolazila na tenkovima vojske”, prenosi BBC izjavu Tomislava Josića, jednog od sinoć privedenih u Vukovaru.

Website Apps