BARANJSKI MARATON

7. listopada 2013.

picture-077

Udvostručio se (ako ne i utrostručio) u subotu broj stanovnika slikovitog baranjskog sela Zmajevca. I ove su godine, naime, Zmajevčani u povodu Dana sela organizirali, već šesti zaredom, Vinski maraton, jednu od najoriginalnijih vinskih manifestacija u široj okolici.

To su već odavno shvatili i brojni maratonci, koji su ponovno stizali iz raznih dijelova Hrvatske i Europe. Autobusi iz Splita, Zagreba, Mađarske… potvrda su da je zmajevački Vinski maraton odavno izišao iz regionalih okvira. Treba dodati da proteklog vikenda smještaja u Baranji nije bilo – ni za lijek. Podijelili su organizatori 400 startnih brojeva, a budući da ih je broj sudionika pomalo iznenadio, sigurno 200-tinjak potencijalnih maratonaca postaje je obilazilo – bez broja. Ali za to nitko nije mario. Uputili su se na nekoliko kilometara dugu stazu na kojoj ih je čekao težak, ali ugodan zadatak. Obveza im je bila u roku od tri sata zaustaviti se na 18 vinskih postaja (podruma) te u svakom od njih kušati jednu ili više vrsta vina, prepoznati što piju i dobiti žig vlasnika podruma. Dakako da je samo rijetkima bio cilj pobijediti. Velika ih je većina došla, jednostavno, uživati u lijepom sunčanom jesenskom danu. Neke su pratili tamburaši, a neki su se duže zadržavali u podrumima čiji je vlasnik angažirao svirku.

tamburasi-2

– Čuo sam za Vinski maraton i nisam vjerovao da se takvo što može organizirati. Nagodinu dolazim sigurno. Ovo je fenomenalno. Za 50 kuna (koliko je bila kotizacija, nap.a.) moram popiti bar 18 uzoraka vina, jesti i slušati glazbu – oduševljen je bio Josip iz okolice Zagreba, koji je poveo cijelu obitelj.

Masni kruh “pojačan” kulenom kod Vinka Medića, prave male gastrovratolomije u izvedbi Josićevih kuhara, baranjski hot-dog (30 centimetara duga pečena kobasica u kifli) u izvedbi Kovač čarde i, naravno, vrhunska vina baranjskih vinara – samo su dio onoga što je dočekalo brojne goste. Dodatni štih davala su i kulturno-umjetnička društva, njih devet iz raznih krajeva Hrvatske i Europe, mađarska narodna glazba iz instrumenata grupa Feles zenekar i Acustic projekto te budimpeštanski rokeri iz benda Republic, koji su nastupili na velikoj bini u Katoličkom surduku. Kućama se nikome nije žurilo, a kada je već došlo vrijeme za polazak, rijetki su oni koji se nisu pozdravili sa – vidimo se iduće godine.

Ivica GETTO
Previous Post
«
Website Apps