Probijeno tržište

6. listopada 2013.

suncokretBELI MANASTIR – Približno 1.000 tona suncokreta baranjski su seljaci, okupljeni u svojevrsni klaster, do sada izvezli u Mađarsku. Čim vremenski uvjeti dopuste, nastavit će žetvu, što znači da će za izvoz biti spremne nove količine te uljarice.

– Prozivali su nas da se ne znamo samoorganizirati i probijati na tržište. Ovo je naš odgovor kako na prozivke tako i na neljudsko ponašanje Ministarstva i Vlade RH prema seljacima – rezolutan je Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda, čijih se desetak članova udružilo i počelo pronalaziti nova, ističu, povoljnija tržišta.

– Za suncokret nam plaćaju prosječno 2,20 kuna, dakle za četrdesetak lipa više nego što su u početku nudili naši otkupljivači. Nije teško izračunati da je zarada po šleperu i za desetak tisuća kuna viša – kaže, dodajući da strani otkupljivač nudi i ugovor za iduću godinu, uz 30-ak posto jeftiniji repromaterijal.

Objašnjava kako je riječ o jednoj francuskoj korporaciji koja iz mađarskog grada Mohača, dvadesetak kilometara udaljenog od Belog Manastira, dunavskim brodovima razvozi suncokret diljem Europe. Ne zanima ih, dodaje, čiji je kapital uložen u tvrtku, već isključivo cijena i plaćanje na vrijeme.

– Pri transportu nema nikakvih problema, a pojedinci do Mohača odlaze čak i traktorima – nastavlja Pranjić, ističući da im naknadno plaćaju i za uljnost (bonitet za ulje). Zvali su ih, kaže, predstavnici velikih kuća i pitali zašto to rade, na što su im odgovorili da se brinu za vlastitu egzistenciju.

I ne misle stati samo na suncokretu. Na cijeni je, dodaje Pranjić, i pivarski ječam, za koji su ulaganja ista kao i za pšenicu, ali veća zarada. Budući da slijedi berba kukuruza, naglašava da su sve češći upiti iz inozemstva i za tu poljoprivrednu kulturu.

– U kontaktu smo sa Slovencima, koji za kukuruz nude između 1,20 i 1,30 kuna, FCO njiva, dok će, prema informacijama koje imamo, kod nas cijena kilograma biti samo jednu kunu – kaže Pranjić.

Website Apps