Kao što je već najavljivano, od 1. siječnja 2014. godine na porezne će olakšice, a samim tim i veću plaću, moći računati samo stanovnici Vukovara.

Tako bar predviđa Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, koji se nalazi u javnoj raspravi na stranicama Ministarstva financija.

Ako tako bude izglasano u Saboru, ta će se povlastica ukinuti za brdsko-planinska područja, a bez povlaštenog statusa ostat će i područja od posebne državne skrbi, što će na svojoj koži osjetiti i dio Slavonaca i Baranjaca, kojima bi osnovni osobni odbitak tako bio 1.600 kuna, kao i svim ostalim hrvatskim građanima. Tomu se oštro protivi Zajednica povratnika Hrvatske, čiji predsjednik Josip Kompanović najavljuje razgovor s Klubom saborskih zastupnika HDSSB-a i osječko-baranjskim županom Vladimirem Šišljagićem, a s HDZ-om su, kaže, već razgovarali. “Razgovarat ćemo sa svim oporbenim klubovima da im objasnimo situaciju i zbog čega smo protiv. Ne može se pobiti da je upravo na tim područjima dva i pol puta veća nezaposlenost od hrvatskog prosjeka, te da mladi i obrazovani bježe”, ističe Kompanović.0129007.48

Vukovarcima bi, pak, i prema novom zakonskom rješenju osnovni osobni odbitak iznosio 3.840 kuna. Oni koji se bave samostalnom djelatnošću na tom području, pod uvjetom da zapošljavaju najmanje dva radnika u stalnom radnom odnosu i da više od 50 posto radnika ima prebivalište i boravi na području od posebne državne skrbi ili brdsko-planinskom području najmanje devet mjeseci u poreznom razdoblju, oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak do kraja iduće godine, a od siječnja 2015. godine porez na dohodak bi im se smanjivao 75 posto.

Predlaže se i ukidanje olakšica kada je riječ o oporezivanju po osnovi samostalnih djelatnosti na područjima posebne državne srkbi, koje su im dosad porez na dohodak, ovisno o tome gdje žive, mogle smanjiti 25 do 100 posto. Sve zajedno bi od 2015. rashode proračuna godišnje trebalo smanjiti za oko 490 milijuna kuna.

To znači da će stanovnici i poduzetnici s područja posebne državne skrbi i brdsko-planinskih područja još za ovu godinu iskoristiti porezne olakšice pri godišnjoj prijavi poreza na dohodak, koja se dostavlja do kraja veljače iduće godine. Stoga se i na smanjenje proračunskih rashoda može računati tek od 2015. godine.

Ukidanje područja od posebne državni skrbi, čemu smo sve bliže, za jedini baranjski grad, ali i regiju, značilo bi katastrofu. U tome se, kao u rijetko čemu, slažu gotovo svi baranjski političari, bez obzira na stranačku pripadnost. “Ako se ukinu područja od posebne državne skrbi, a samim time i porezne olakšice, gradska blagajna bi mogla ostati bez nekoliko milijuna kuna”, tvrdi SDP-ov gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš.

Također, već godinama se brojni stanovnici područja posebne državne skrbi, kao mala djeca, raduju povratu poreza. Znali su “inkasirati” iznose u visini plaće-dvije, pa i više. Ove godine porez je u belomanastirskoj ispostavi Porezne uprave prijavilo 12.400 ljudi, a najviše ih je očekivalo upravo – povrat. Ostvare li se najave, toga više neće biti.graf1_272442S4

S druge strane, neki su skloni i mišljenju kako je od rata prošlo već dosta vremena, te kako povlastice nisu potrebne. “Svi smo u istoj situaciji, pa zašto onda nekomu ugađati, a drugima ne”, otprilike kažu pobornici ukidanja PPDS-a, među kojima su, možda, i oni koji su se pokidali tražeći “prijatelje”, u Baranji, kako bi se kod njih fiktivno prijavili i na taj način zaradili.

– Nikome od njih ne bih želio da prožive ono što su proživljavali prognanici, poslije povratnici – odgovara im Kompanović.

Igor BOŠNJAK/Ivica GETTO
Website Apps