USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv petoro hrvatskih državljana (1960., 1950., 1957., 1965., 1966. ) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.
nadan-vido_evi__228544S1
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, od 2006. do veljače 2011. godine, u Zagrebu, u cilju stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na štetu Komore, zatražio od drugoosumnjičenice, predstojnice Ureda predsjednika Komore, da na temelju njegove ovlasti potpisuje dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore, a od trećeosumnjičenice, voditeljice Službe za financije i računovodstvo Komore, da provede plaćanje fiktivnih faktura, na što su osumnjičenice pristale. U cilju daljnje realizacije plana prvoosumnjičenik je od četvrtoosumnjičenika, koji je poslovno surađivao s Komorom, zatražio da pronađe osobu kojoj bi se s računa Komore isplaćivao novac, što je četvrtoosumnjičenik, kako bi zadržao poslove s Komorom, i učinio te je u tu svrhu angažirao petoosumnjičenika koji je potom, u nakani da se i sam znatno okoristi, za nagradu od 10 posto od svakog isplaćenog iznosa, u ime više trgovačkih društava, u kojima je on isključivo vodio poslovanje, sačinjavao ponude i ugovore o poslovnoj suradnji između Komore, kao naručitelja usluga, i tih društava, kao izvršitelja usluga. Ugovori o nepostojećim uslugama dostavljani su trećeosumnjičenici a ona ih je potom dostavljala drugoosumnjičenici koja ih je potpisivala u ime prvoosumnjičenika. HGK

Na temelju potpisanih ugovora petoosumnjičenik je u ime društava Komori ispostavio veći broj faktura čije je plaćanje, iako je znala da za to nema osnova i da navedene usluge neće biti izvršene, realizirala trećeosumnjičenica. S računa Komore na račune više društava u Hrvatskoj isplaćeno je najmanje 35 milijuna kuna a potom je navedeni iznos uplaćen na račun jednog inozemnog društva s kojega ga je podizao petoosumnjičenik koji je novac, umanjen za iznos svoje nagrade od najmanje 3,5 milijuna kuna, predavao četvrtoosumnjičeniku koji je ukupan iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna potom proslijedio dio na ruke prvoosumnjičenika a dio drugoosumnjičenici koja je veći dio novca predavala prvoosumnjičeniku. Na opisani način prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenica su se nepripadno okoristili za iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna, petoosumnjičenik za najmanje 3,5 milijuna kuna, a Komora je oštećena za najmanje 35 milijuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika i trećeosumnjičenice a protiv drugoosumnjičenice je već određen istražni zatvor.

Website Apps