OPG Tri mudraca organizirao je baranjsku zimsku fišijadu. Odazvalo joj se desetak kuharskih timova iz raznih dijelova Baranje i Slavonije, a prvo mjesto osvojila je ekipa na čelu s Igorom Cvikom iz Višnjevca. Druga je bila osječka autoškola Speed, a treća Gorica Sabol iz Popovca. Cijelu zimsku fišijadu nadzirao je, i poslije “presudio”, višestruki prvak u kuhanju ribljeg paprikaša Radovan Bulatović iz vojvođanskog Krušića, koji je više puta bio najkuhar na raznim regionalnim natjecanjima, a 2011. godine prvak susjedne države na fišijadi u sklopu Beogradfesta.imageswww

– Kod nas se riblji paprikaš kuha na bogojevski način. Priča se da se u Srbiji najbolji paprikaš kuha uz Dunav, između Bezdana i Bogojeva – priča Bulatović, ističući kako je recept standardan. I kod njih su najvažniji sastojci dobra paprika i svježa riba.

– U paprikaš stavljamo uglavnom šarana, a nije na odmet, uz njega, staviti još dvije-tri vrste ribe, jaza ili bucova (bolen) primjerice – objašnjava, nastavljajući kako po kilogramu ribe dodaju približno 120 grama luka i isto toliko sitne paprike. Premda neki luk prvo dinstaju, Bulatović kaže kako on stavlja sve sastojke zajedno, i nakon što provri, paprikaš na dobroj vatri kuha približno 35 minuta. Upitan postoji li razlika između baranjskog i bogojevskog paprikaša, kaže kako je baranjski gušći.

– Prilikom ocjenjivanja obratio sam pozornost na kompaktnost, ali i na boju odnosno ukus. U paprikašu se mora osjetiti riba. Ne smije biti gorak od paprike ni slatkast od luka – podvlači Bulatović, dodajući kako je u Hrvatskoj često kuhao, ali nikada na natjecanjima, što bi volio.

Kuhari su se, više manje, pridržavali naputaka. Uživali su u snježnom okruženju, a prazni kotlići dokaz su da kuhanje ribljeg paprikaša ne poznaje godišnje doba. Ivica Getto

Previous Post
«
Website Apps