O VINU

22. siječnja 2014.

Povodom blagdana Svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara, Udruga proizvođaća rakije iz voća UPRIV  pridružuje se čestitkama svim vinarima ali i vinoljubcima, te prenosi čitateljima portala Baranja.hr  ” zakone” kojih bi se trebao držati svaki ljubitelj vina , da bi od vina dobio sve ono što mu je u slasnom gutljaju ponuđeno.kusanje vina

Vina se po osnovnoj podijeli dijele po boji i to na bijela ,rose i crvena, po sadržaju neprovrelog šećera na suha, polusuha,poluslatka i slatka vina, te po svojstvima i tehnologiji proizvodnje na mirna,pjenušava i specijalna (likerska,desertna,aromatizirana) vina.

Vino se može piti u svim prigodama a mi vam preporučamo slijedeće:

Temperature posluživanja vina su zadane i treba ih se držati pa tako suha bijela vina poslužujemo pri temperaturi 10-12 stupnjeva, rose vina 11-14 stupnjeva, crna vina 16-18 stupnjeva, desertna vina 15-17 stupnjeva a pjenušava vina 6-8 stupnjeva.

Iako je kao aperitiv najčešće posluživano porto ili vermut, mi vam predlažemo da probate  bijelo vino svježeg okusa, sa što izraženijim voćnom aromom.

Tijekom objeda obično se piju suha vina. Ako tijekom objeda služimo više vina treba krenuti od svježih i suhih ka zrelijima i na kraju slatkima. Bijela vina uvijek se poslužuju prije crnih, a lagana vina prije punijih , gušćih  sa razvijenijim bukeom.

Koje vino uz koje jelo ?

Evo naših prijedloga za najčešća jela: piletina- lagana bijela vina, teletina- merlot, cabernet sauvignon, svinjetina sa roštilja- bijela vina sa naglašenim kiselinama( graševina,rizling,silvanac) , janjetina – plavac , divljač -crna “teža”vina frankovka,babić, teran  i na kraju slastice- prošek,vermut,Porto ( samo da je vino slađe od posluženog  jela).bijelo vino

I na kraju znajte  da je pravilo da pravila nema i da ste upravo Vi ti koji određuje koje vino kada i uz koje jelo Vama najbolje odgovara, te da vine nije bez razloga piće bogova.

 

Website Apps