ZIMA U KOPAČKOM RITU

12. siječnja 2014.

 

U Parku prirode Kopački rit traje zimsko brojanje ptica, a park se intenzivno priprema za početak nove sezone i prijem posjetitelja.

Unatoč magli i niskim temperaturama Kopački rit i u siječnju posjećuju turisti, izjavio je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Damir Opačić , ističući kako ne postoji loše vrijeme za posjet našem prirodnom biseru.

Djelatnici parka prirode trenutačno prebrojavaju ptice močvarice, što je redovita zimska aktivnost i to u uvjetima u kojima je najlakše uočiti ptice koje se okupljaju na vodenim površinama i u okolišu u kojem nema bujne vegetacije. Svake godine u Kopačkom ritu tijekom zime bude više od 20 tisuća jedinki različitih ptica močvarica te se očekuje kako će tako biti i ove zime. 0001056041_l_0_b8zc7k

Tijekom 2013. godine Kopački je rit posjetilo oko 30.000 posjetitelja i riječ je o broju koji se ponavlja već nekoliko godina. Dakako da najviše turista dolazi tijekom proljeća i ljeta, kada je ljepše vrijeme i puno je ugodnije za šetnju i vožnju brodovima ili čamcima, no u posljednje vrijeme česti su i gosti koji potraže mir u šetnji parkom prirode tijekom zimskih mjeseci. Turistički brodovi sada su konzervirani i čekaju toplije vrijeme i prve turiste u proljeće, a od ove sezone Kopački će se rit moći obilaziti i turističkim vlakom koji će u park stići krajem ožujka.

Recepcija u prijemnom centru, odnosno zgrada suvenirnice koja je izgorjela u požaru 11. ožujka 2012. godine još uvijek se obnavlja. Uz nju se grade i tri nove zgrade iz projekta Integracija natura za zaštićena područja koji financira Ministarstvo okoliša i zaštite prirode kreditom Svjetske banke. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Kopačkom ritu oko pet milijuna kuna kako bi se ti objekti i opremili za postavljanje izložbi i prezentacije koje će kvalitetno uvoditi turiste u šetlju parkom prirode.  tikves1

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za obnovu dvorca Tikveš koji je u derutnom stanju još od domovinskog rata i okupacije Baranje. I za to je 991 tisuću kuna izdvojio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ističe ravnatelj Opačić koji je najavio kako će gotove projekte ponuditi strukturnim fondovima Europske unije.

Davor Lončarić

Website Apps