BARANJA

8. veljače 2014.

Baranja, dio Hrvatske sa izuzetnim mogućnostima i potencijalima prepuna je ljudi koji su spremni kritizirati i “kukati”. Takovu predođbu o nama imaju stanovnici ostatka Hrvatske. Otvoreno nas kritiziraju da nismo u stanju materijalizirati sve prirodne “resurse”, da nemamo znanja ali ni hrabrosti ,te da smo naučeni da  živimo sa malo rada i puno državnih potpora .

Da li je to stvarno istina ?

Baranja , bogata i plodna  platila je “danak” , te se nije uspjela prilagoditi  promjenama koje su nas zadesile, silnim  privatizacijama, razvojem, integracijama, europeizacijama i ostalim događajima, u kojima smo učestvovali , mahom bez bilo kakovog uticaja na slijed i rezultat istih.

Portal Baranja.hr u nekoliko je navrata pozivao svoje čitatelje da se očituju o situaciji u Baranji, ne da kritiziraju, već da daju konstruktivne prijedloge, sa kojima se može “poslužiti” u ostvarivanju bilo kakove inicijative za djelovanjem  ka boljitku cjelokupne zajednice ( pri tome mislimo prvenstveno na Baranju, kao dio Republike Hrvatske).

Za ne povjerovati je da nismo dobili niti jedan prijedlog, niti jednu inicijativu , niti jednu ideju za koju bi se mogli “zakačiti” , pokušati je promovirati ,  i pomoći pri realizaciji iste,  dok smo istovremeno bili zatrpani negativnim međusobnim kritikama , prozivanjima, prebrojavanjima bivših pogrešaka  i propusta , pogleda uperenih isključivo u prošlost.

Osiromašni smo, tehnološki “nepismeni” ,znanjem deficitarni, ovisni o drugima. Strašne,ali  na žalost istinite činjenice, koje možemo  promijeniti  jedino zajedništvom, sinergijom  koja se mora postići među stanovnicima Baranje, koji MORAJU shvatiti da je pred nama budućnost koju možemo i moramo sami osmisliti i realizirati.Sinergija

I zato još jedan put pozivamo , BARANJIZIRAJTE SE , ostavite prošlost ( na žalost sa njom se  ne može  više ništa učiniti ,niti promijeniti) pokušajte gledati naprijed, pokušajte se udružiti ,međusobno koristeći trenutna znanja i kapacitete, iskoristite još ono malo slobodnog (poslovnog) prostora vezanog za lokalno djelovanje ( za sada je u Baranji samo Agrokor, ali ne za dugo), dajte prijedloge i inicijative, i shvatite da samo zajedništvom možemo promijeniti trenutno (očajno ) stanje.

Nositelji ove ideje moraju biti uspješni poduzetnici sa ovoga područja ( ima ih malo , ali ih ima) koji  bi svojim znanjem i iskustvom trebali , uz pomoć  Osječko baranjske županije i lokalnih Općina, osmislit programe, te biti pokretači početka zajedničkog djelovanja i rada cijele regije.13

I zato dajte, pokrenite se , predložite,ponudite ideje, tražite suradnike, tražite pomoć, pokušajte nešto, učinite prvi korak, samo tako možemo pokušati promijeniti trenutno stanje.

 

 

Website Apps