SAJAM UDRUGA U BELOM MANASTIRU

12. svibnja 2014.

 

Tijekom vikenda u Belom Manastiru održana je treća manifestacija Različitost je bogatstvo i 9. Sajam baranjskih udruga koji je organizirala Mirovna grupa Oaza. Na središnjem trgu bilo je postavljeno tridesetak štandova na kojima su predstavnici isto toliko udruga (od 300-tinjak, koliko ih ima u Baranji) pokazali što i kako rade.

Predstavili su se alergičari, antifašisti, biciklisti, boćari, folkloraši, fotoamateri, nacionalne manjine, prijatelji starih sportova, umirovljenici, vatrogasci, brojne udruge žena… Bila je to prigoda i pogledati, odnosno poslušati manjinske KUD-ove, ali i kušati grah iz petstolitrenog kotlića koji su kuhali članovi MKU Pelmonostor. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Ivan Doboš, naglasivši kako u Belom Manastiru žive predstavnici 20 manjina od 22 nacionalne manjine koliko ih je u Hrvatskoj.

– Različitost i multikulturalnost su bogatstvo koje želimo javno prezentirati – rekao je Doboš, naglasivši kako je jedini baranjski grad idealna sredina za održavanje sličnih manifestacija, podsjetivši na pohvale koje su dobili organiziravši prve dvije. Inače, od 10.068 stanovnika, koliko ih je evidentireno na posljednjem popisu stanovništva 2011. godine, nešto manje od polovine su pripadnici raznih nacionalnih manjina (Hrvata je 5.750). Najviše je pripadnika srpske nacionalne manjine – 2.572, slijede Mađari – 801 i Romi – 301. Zanimljivo je istaknuti kako, sukladno posljednjem popisu i ponuđenim popisnim pitanjima, u Belom Manastiru ne žive samo Česi, Rumunji, Vlasi i Židovi. Na pitanje o pripadnosti nacionalnim manjinama nije se htjelo izjasniti 197 Belomanastiraca, njih 62 izjasnilo se u smislu vjerske pripadnosti, za 14 nije pronađena ni jedna prikladna rubrika, 21 osoba ”završila” je u rubrici ostali, dok ih je 4 neraspoređeno. Regionalnom pripadnošću izjasnilo se troje Belomanastiraca. No, vratimo se subotnjem događanju, koji je epilog imao u Mađarskoj kući udruge Pelmonostor, gdje je organizirana ponuda nacionalnih kuhinja pod nazivom ”Okusi kojih se sjećamo”. Ovaj dio bio je natjecateljskog karaktera, a kuhari su se predstavili nizom starih, tradicionalnih jela. Na velikom švedskom stolu bila su, tako, ponuđena jela kao što su faširi, đuveč, sataraš, kiseli kupus s rižom, pileća jetrica s žgancima, pretepene juhe, variva s junetinom i svinjetinom (…) te brojni kolači i pite. Poseban gost manifestacije bio je generalni konzul Srbije Živorad Simić.

Ivica GETTO

 

Website Apps