SLAMA SE VRAĆA U BARANJU

31. srpnja 2014.

9. SLAMA – Land art festival 2014.
Beli Manastir, Šećeransko jezero, 4 – 10.08.2014.
s a v r š e n s t v o
Budući da broj devet simbolizira savršenstvo, odlučio sam ga uzeti kao ishodište za ovogodišnju temu.
… Devet je najveći jednoznamenkasti broj. Pomnožimo li bilo koji broj s devet i zbrojimo znamenke rezultata, dobivamo uvijek devet. Kršćanska ezoterija razlikuje devet zborova anđela, devet krugova pakla i devet darova Duha Svetoga. Devet je također i planeta u našem sunčevom sustavu. Devet mjeseci sazrijeva ljudsko biće u majčinoj utrobi. Devet je dana Odin visio na Yggdrasilu kako bi stekao mudrost svijeta. Devet je Zeusovih kćeri, takozvanih Muza, zaštitnica umjetnosti. Devet je velikih svjetskih religija. Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru, a Krist je tijekom devetog sata izdahnuo na križu i nakon uskrsnuća devet se puta prikazao svojim učenicima. Kinezi broj devet povezuju s dugovječnošću, carem i zmajevima, kojih opet ima devet vrsta. U hinduizmu se devet pripisuje Brahmi, a Vishnu se inkarnira u devet avatara kako bi spasio Svemir. Jezik posjeduje, gramatički gledano, devet elemenata…
Međutim, što je to savršenost? Slušam često izreku: „Ništa nije savršeno, nobody is perfect“ i to je postala uzrečica koja se koristi kao opravdanje i ispričnica, a perfekcionizam se počeo smatrati bolešću i opsesijom. Neki drugi opet tvrde, i to poprilično odlučno, da savršenstvo postoji, ali u nekom drugom svijetu. Ipak, kakav je to onda savršeni Tvorac koji je ovdje na Zemlji stvorio toliko nesavršenih bića?Prikaz slikovne datoteke platak i program Slama.jpg
Malo prihvaljivije mi je ipak da je moguće dostići savršenstvo u ovome životu i da tome treba svakako težiti, ali da je to jako teško, da se treba dobro namučiti i puno raditi na sebi, a to se postiže samo kroz točno određeni proces.

Čuo sam također da je savršenstvo zapravo posvuda oko nas, a posebno u nama, da je mali cvjetić pokraj puta, kapljica rose, zraka sunca i duga, svaka slamka od prve pa do zadnje – savršena. Pa kako onda ne bi bilo i ljudsko srce, svi ti organi, sve te žilice i žice, noge koje skaču i trče, ruke koje marljivo sve znaju raditi i svako i cijelo ljudsko biće u kojem se čitav Svemir ogleda! Ipak mi se tu neki glas javlja:  „Cvjetić će uvenuti, oblak će zakriti sunce, a jednoga dana ono zauvijek će zaći, ispod duge nikad nećeš proći i slamke će sve do zadnje neki vuk otpuhnuti, a ljudska će bića i dalje raditi svakakve gluposti i patiti. Jednog dana svi će oni umrijeti – to ti nikako ne može biti savršeno.“ A što ako ipak je?! Ako su svi ti bezbrojni oblici života, sva ta iskustva i izbori, radosti i patnje, ovdje samo zbog našeg učenja i rasta, i ako imaju svoj savršeni smisao  –  u s a v r š a v a n j e .
‘…Iz klice bezbroj puta niknuti i za oblak zaći.’ DA! Znam da mogu jednostavno prestati toliko energije trošiti na negaciju i sumnju. Što uopće mogu izgubiti promijenim li poput ružnog pačeta svoj ugao gledanja i otpustim pogrešna poistovjećivanja? Umjesto da hranim velikog crva što me nagriza, mogao bih svuda vidjeti savršeni smisao, a umjesto u strahu, živjeti u Skladu i Ljubavi!
Eto, umjetniče biraj sad, izbor je tvoj, a posljedice, ne brini, zasigurno stižu!

Sve radionice najavljene u programu Land art festivala otvorenog su tipa i nije se potrebno unaprijed najaviti.

Kontakt osoba za medije: Nikola Faller, mobitel: 091 462 33 10,
e-mail: nikolafaller@yahoo.com

baranja.hr/I.A.

Website Apps