Savez mađarskih udruga (SMU) i ove godine (od 27. rujna do 5. listopada) organizira Dane gospodarstva i kulture Mađara u RH. Sve počinje Danom Mađara u Lipiku, manifestacijom koja okuplja Mađare iz Požeško-slavonske županije, koji će u lipičkom gradskom parku predstaviti dio svog kulturnog stvaralaštva.

Dan poslije, 28. rujna, u baranjskom Novom Bezdanu, planirano je otvaranje 6. SMU-ove etnokuće u RH, na što su jako ponosni. Kako ističe Istvan Tokai iz SMU-a, financijska potpora za njezinu gradnju stigla je iz državnog proračuna. Drugog dana listopada, s početkom u 17 sati, u prostorijama belomanastirskog Pučkog otvorenog učilišta bit će otvorena izložba fotografija prigodom obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, dok će 3. listopada u hotelu Patria (14 sati) biti forum gospodarstvenika. Istoga dana u 19 sati u gradskoj kinodvorani počinje Međunarodna smotra folklora, na kojoj će nastupiti KUD-ovi iz Laslova, Mađarske, Makedonije, Rumunjske i Srbije, te domaći MKUD Pelmonostor.

Već 4. listopada svi će putovi voditi u Zmajevac, gdje se održava tradicionalni Vinski maraton (15 sati), na kojem SMU-ovci očekuju više od 1000 sudionika. Njemu će prethoditi okrugli stol vinara i vinogradara (10 sati) te otvaranje zmajevačke ispostave belomanastirske Gradske knjižnice (stara zgrada MO-a, 11.30 sati). Dani gospodarstva i kulture Mađara u RH završavaju 5. listopada 3. Susretom Mađara Hrvatske koji će se održati u Velikom Grđevcu. Tamo će biti služena sveta misa te otkriveno spomen-obilježje Karolya Knezicha. I.Getto

Previous Post
«
Website Apps