Marin Čilić osvojio je posljednji Grand Slam sezone – US Open! Fantastične dane na njuorškom betonu hrvatski tenisač završio je još jednom velikom partijom i pobjedom u finalu nad Japancom Kei Nishikorijem sa 6:3, 6:3, 6:3.
Nakon 2001. i Goranovog trijumfa u Wimbledonu, Hrvatska ponovno ima Grand Slam pobjednika. Čekali smo 13 godina i dočekali Marina. Fenomenalnog Marina koji je u New Yorku igrao tenis života. Nanizao je Baghdatisa, Marčenka, Andersena, Simona, Baghdatisa, velikog Federera i na kraju Nishikorija koji u meču za naslov nije imao apsolutno nikakvih izgleda.
Čilićeva lekcija u tri čina
Čilić je u svom prvom Grand Slam finalu igrao – jednostavno briljantno i otišao do naslova. U najvećoj teniskoj svjetskoj areni, Arthur Ashe stadionu, održao je Japancu lekciju u tri čina.
Ponedjeljak je sretan dan za hrvatski tenis. Prije 13 godina Ivanišević je u “ludom ponedjeljku” osvojio Wimbledon, ovoga puta Marin je krenuo u ponedjeljak kasno navečer po hrvatskom vremenu, a završio oko jedan iza ponoći u utorak. Sjajno je odigrao finale, od prvog do posljednjeg poena. Doduše, u prvom setu servis ga nije služio kao u meču s Berdychom ili Federerom, ali Čilić je uzeo set i bez savršenog servisa. Sjajnom igrom držao je svoj početni udarac, a kod vodstva 3:2 došao je od 0:40. Japanac je servisima spasio prve dvije break lopte, ali ne i treću i Čilić je otišao na velikih 4:2. Do kraja seta je zadržao prednost za 6:3. U drugom setu još bolje Marinovo izdanje. Krenuo je i servis i Japanac tek tada nije imao nikakvih izgleda. Čilić je odjurio do 5:2, servirao za 2:0 u setovima, ali dogodio se jedan slabiji gem i Nishikori se vratio. No kratko je trajala Japančeva nada. Čilić mu je odmah u sljedećem gemu, nakon što je pogodio sjajan forhend na crtu, ponovno uzeo servis za 6:3 i drugi set. Čilićeva teniska rapsodija nastavljena je i u trećoj dionici. Nakon što je 14. as-servisom poveo 2:1, u sljedećoj igri je napravio break. Nakon duge izmjene hrvatski tenisač iskoristio je drugu break loptu za velikih 3:1. Kod 4:2 Japanac je prijetio, imao tri break loptee, ali Marin se izvukao. Uz malo teškoća je otišao do 5:2, a onda na servisu za meč kod 40:0 odservirao duplu, no drugu meč loptu je pretvorio u najveću pobjedu karijere za veliko hrvatsko slavlje na Arthur Ashe areni.
Hvala Goranu
–        Hvala mom treneru Goranu Ivaniševiću, naučio me da uživam u tenisu. Puno je pomogao da dođem do ovoga, ovo je nevjerojatan trenutak, kazao je Marin nakon osvajanja US Opena.
Goran je “napravio” novog Čilića. Otkako je preuzeo trenersku palicu, Međugorac je drugi tenisač. Igrač za velike stvari, uostalom US Open je najbolji dokaz.  Marin i Goran – definitivno dvojac za velike stvari, jedini dvojac koji je Hrvatskoj donio Grand Slam naslove.
– Ako radite teško, to će vam se vratiti. Ja sam za ovo puno radio i isplatilo se, kazao je presretni Čilić kojeg nakon velikih partija u New Yorku čeka put u Amsterdam gdje Hrvatska igra Davis cup susret protiv Nizozemske. I. Liović
Website Apps