Gotovo 300 sudionika, po procjeni organizatora iz udruge LiberOs, prošetalo je oko podneva središtem Osijeka, u prvoj osječkoj povorci ponosa nazvanoj Osijek Pride 2014., želeći upozoriti na prava LGBT zajednice, a za razliku od ranijih istovjetnih događanja u Zagrebu i Splitu, osječka je prošla bez ikakvih incidenata.
Oko 11 sati na glavnom Trgu Ante Starčevića započelo je okupljanje sudionika u ograđenom prostoru koji su nadzirali policajci i zaštitari. S razglasa je svirala glasna glazba, a voditeljica programa, glumica osječkog HNK, Anita Schmidt, okupljene građane pozivala je da se pridruže “hrabroj povorci”, kako ju je nazvala. Desetak minuta iza podneva sudionici su uzeli zastave u duginim bojama (simbol LGBT zajednice i transparente s različitim natpisima te su, stavivši na čelo veliki natpis “Osijek – nepokoreni grad” (koji je uoči povorke izazvao dosta kontroverzi u javnosti, zbog referenci na slavni grafit iz Domovinskog rata) pod jakim osiguranjem krenuli zadanom rutom. Na transparentima je pisalo: “Voli bližnjega svoga”, “Stop mržnji!”, “Želim živjeti slobodna”, “Inati se, Slavonijo”, “Sretan Pride, domaćine”, “Pred Bogom jednaki, pred Ustavom diskriminirani”, “Ormari su za odjeću”, “Ja sam ružičasta ovca u obitelji”, “Policija je tu zbog vas”, “Homofobija u svoja četiri zida”, “Tražimo temeljna ljudska prava”, “Zbog koga se odričete vlastitog djeteta?” i drugih. Uz buku i zviždanje, dok su na megafon izvikivali prigodne poruke poput “Ovo  su naše ulice!” i “Stop homofobiji”, kretali su se prvo Ribarskom ulicom, zatim Promenadom pa Ulicom Vjekoslava Hengla i onda su se preko Sakuntala parka i Kapucinske ulice, vratili na Trg. U tih dvadesetak minuta brojni Osječani su – za većinu kojih smo imali dojam da se nalaze u svojem redovitom subotnjem ritmu i ne obaziru se previše – u prolazu ili s prozora i balkona okolnih zgrada uglavnom ravnodušno ili znatiželjno promatrali, a neki i fotografirali i snimali sudionike, ali bez ikakvih dovikivanja ili pokušaja bilo kakvih napada. Jedine provokacije koje smo uoči bili su mladić u bijeloj majici s natpisom “Ovo je sramota moga grada” te jedan  stariji čovjek koji je odmah na početku prišao ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku u koloni, pružio mu figuru poljoprivrednika kako ima snošaj s bikom i ironično rekao: “I ovo je tvoja kolona”. Zbunjeni Vrdoljak je figuru prihvatio, ali ju je brzo i spremio. Na terasi Hotela Osijek posjetitelji kafića su čak i zapljeskali koloni, nakon što su organizatori javno, na megafon, zahvalili što “Akcija PRAZAN GRAD OSIJEK” nije uspjela. Naime, neimenovani inicijatori su prije dva tjedna putem istoimene Facebook stranice pozvali Osječane da ignoriraju povorku.
Kad su se vratli na Trg, organizatori su zahvalili svima, te pozvali posebne sudionike – u povorci su sudjelovali i gosti iz Soluna, Beograda i Splita – da se obrate. ”
Apostol Karabairis, koji je u Osijek stigao iz Grčke, pohvalio je organizaciju i reakcije Osječana. “Vi u Hrvatskoj možete biti ponosni što imate čak tri povorke ponosa. Preko svojih prijatelja iz Beograda došao sam podržati ovaj Osijek Pride koji je pokušaj stvaranja novog pokreta”, kazao je.  Aleksandar Sekulić, organizator beogradskog Pridea, naglasio je da oni dobro znaju kako to izgleda kad se povorka ponosa ne može održati. “Zato smo nas četvero iz Beograda došli dati podršku ovoj povorci. Sve je prošlo dosta mirno i pristojno, što je velika stvar”, rekao je Sekulić koji je pozvao Osječane na novo izdanje beogradskog Pridea 28. rujna. Ministar gospodarstva podsjetio je kako je on već bio u povorci ponosa u Zagrebu i Splitu. “Ipak, najdraže mi je što se u mojem gradu, Osijeku, događa priredba koja se bori za ravnopravost u punom smislu te riječi. Nema razvijenog društva koje nije tolerantno.  Svjesni smo i drugih problema koji opterećuju građane Hrvatske, od perspektive mladih preko nezaposlenosti do gospodarstva, ali sve to ne može ići naprijed bez razvoja temeljnih sloboda”, komentirao je Vrdoljak. Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske, službeno je procijenio kako je u koloni bilo oko 200 sudionika. “Njih je osiguravalo ukupno oko stotinu policijskih službenika, koji su proveli i posebnu preregulaciju prometa. Možemo sa zadovoljstvom zaključiti da u samoj povorci te uoči i nakon nje nije bilo nikakvih zabilježenih kaznenih djela ni prekršaja”, rekao je Premec, a organizatori su dodali kako su imali i oko 40 zaštitara. Na kraju su sve nazočne pozvali da kupe majicu sa znakom Osijek Pridea po cijeni od 30 kuna jer je sav prihod namijenjen beskućnicima iz osječkom Doma sv. Vinka.
Inače, malo Osječana poznatijih široj javnosti našlo se u osječkoj povorci ponosa. Uz ministra Vrdoljaka i voditeljicu programa Anitu Schmidt, tu su bili tek književnik Davor Špišić, medijski djelatnik Dario Topić i mlada glumica osječkog HNK Antonija Pintarić. Od viđenijih političara sudjelovali su samo laburist Jaroslav Pecnik i predsjednik županijskog HNS-a Stjepan Čuraj te još nekoliko članova HNS-a. Premda su kao potporu Osijek Prideu iz gradskog proračuna izdvojili 5.000 kuna, nitko od čelnika gradske uprave nije se odazvao. Podsjetimo, gradonačelnik Ivan Vrkić već ranije rekao je kako je prekonzervativan za to, predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić također je najavio da neće biti u povorci, a zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham ispričao se izbivanjem iz Osijeka.

Tajana Lučić, tajnica Udruge LiberOs, u ime Organizacijskog odbora istaknula je zadovoljstvo kako je cijeli događaj prošao. “Ponosni smo na Osječane i naš grad što su pokazali zrelost i što je sve prošlo bez problema. Nitko ne bi trebao imati straha javno izraziti svoje stavove i drago mi je što smo to dokazali. Oduševljena sam što se odazvalo puno Osječana”, kazala je. Druga članica Organizacijskog odbora, Mirna Zlatić, pročitala je njihov proglas. “Mi, lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe, građanke i građani Osijeka, vaši smo susjedi, vaši prijatelji i vaši kolege i kolegice, suradnici i suradnice. Mi smo vaše kćeri i vaši sinovi. Ne tražimo nikakva posebna prava, nego ona koja vi odavno imate”, poručila je. Tomislav Levak

Previous Post
«
Website Apps