Rakija od šljiva stoljećima „vlada“ ovim krajevima, pa je proizvodnja vrhunske rakije od šljiva predstavljala veliki pothvat u kraju u kojem svi peku „najbolju“ šljivovicu. U udruzi UPRIV iz Kneževih Vinograda odlučili su se uhvatiti u “koštac” sa proizvodnjom vrhunske šljivovice. Za razliku od dosadašnjih preporuka o za rakiju najboljoj sorti šljiva, u Udruzi su se odlučili da za proizvodnju upotrijebe sortu Čačanska ljepotica. Kao i sve koštičavo voće koje je sirovina za Kneževu rakiju, i šljive se prvo otkošte, te ukomljavaju pri kontroliranoj temperaturi.
Proces ukomljavanja traje oko dvadesetak dana te je nakon vrenja , kom spreman za pečenje.Kneževa rakija od šljiva proizvedi se na tradicionalni način u bakrenim kotlovima dvostrukom destilacijom (prepečenica). Nakon dvije godine mirovanja i stabilizacije u mračnim gatorima destilat izrasta u vrhunsku voćnu rakiju -Kneževu rakiju, koja je prepoznatana svim ocjenjivanjima u RH.
Ugodni događaji postaju uspomene. Posjet Kneževoj kušaonici i uživanje u vrhunskoj rakiji šljivovici postaje lijepa uspomena.
baranja.hr I.Lovaković