BARANJCI U ISTAMBULU

3. prosinca 2014.

S ciljem privlačenja turskih gospodarstvenika u Baranju, načelnici općina Jagodnjak i Petlovac, Anđelko Balaban i Drago Dominić te dogradonačelnik Belog Manastira Marko Bogatić, kao jedini predstavnici Hrvatske, boravili su na sajmu gospodarstvenika MUSAID 2014., održanom u Istambulu. Sajam, koji je 15. put organiziralo tursko nezavisno udruženje industrije i poslovanja, održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, a okupio je više od 500 izlagača iz stotinjak zemalja, koji su izlagali na sajamskom prostoru veličine 100.000 četvornih metara.

– Sajam u Turskoj bio je prigoda da se predstavimo turskim gospodarstvenicima kao pouzdan partner za buduća ulaganja u Baranju odnosno Hrvatsku – ističe Balaban, načelnik općine Jagodnjak koja je, provodeći projekt Ministarstva gospodarstva, bila organizator odlaska. Naglašava kako su im osnovni aduti prilikom predstavljanja bili povoljan geostrateški i geopolitički položaj Hrvatske, izvanredna prometna povezanost, članstvo u EU, niz pogodnosti koje Vlada RH nudi potencijalnim stranim ulagačima, otvoreno tržište i povoljnosti potencijalnim ulagačima u baranjske poslovne zone, što se turskim gospodarstvenicima učinilo zanimljivo.

– U razgovoru s mnogima od njih moglo se čuti kako hrvatsko tržište proučavaju već duže vrijeme. Potencijalni strani ulagači s istoka Hrvatsku vide kao zemlju u koju se isplati ulagati, a njihove analize i dugoročna predviđanja te brojni ekonomski pokazatelji govore u prilog tomu – prenosi Balaban, tvrdeći kako smatra da je Baranja pa time i Hrvatska, zanimljiva gospodarstvenicima iz Turske, države čije je tržište u usponu i ima golem potencijal rasta na tržištu EU-a. Boravkom u Turskoj zadovoljni su i Dominić i Bogatić.

– Ovo je prvi korak. Ne možemo sjediti kod kuće i čekati – ističe Bogatić, podsjećajući i na nedavno održan sastanak s mađarskim gospodarstvenicima.

Glas Slavonije /I.Geto

Website Apps