SVETI MARTIN – MARTINJE

10. studenoga 2014.

 

Sabarija. današni Szombathely u Mađarskoj  mjesto je rođenja Martina, sina rimskog tribuna.  Djetinjstvo provodi u vojnom garnizonu, te u mladosti bivas protiv svoje volje unovačen u carsku garde.Vojnu službu je služio u Galiji, a od tamo i potiče legenda o Martinu koji je susrevši siromašnog prosjaka koji je tražio milostinju po ciči zimi, skinuo svoj vojnički plašt, odrezao polovicu, te njome zaogrnuo prosjaka

 

Vojnik na silu, biskup po dužnosti a monah po izboru najbolje opisuje Martinov život. Po završetku vojne službe provodi duhovnu borbu protiv krivovjeraca, promiće kršćanstvo i brani vjeru u Kristovo božanstvo.Put ga odvodi do Toursa gdje biva izabran za biskupa, te posvećen 370. godine.
Negov rad opisan je u djelu koje je napisao njegov nasljednik sv.Grgur iz Toursa, koji  je dao podići i baziliku posvećenu Martinu.

 

,

Uvijek blizu siromašnima, zaštitnik je vojnika,konjanika,izliječenih alkoholičiara, čuva vinare,uzgajivače konja i gusaka a Švicarska garda izabrala ga je za svoga sveca zaštitnika.
Prvi je svetac zaštitnik  Francuske a u Hrvatskoj Belog Manastira, Dugog Sela i Virja.
Vinari kontinentalnog dijela Hrvatske slave Martinje kao dan kada se mlado vino pretvara u – vino. Ceremonijal krštenja mošta vezan je uz sv. Martina , pošto legenda kaže da je upravo on u želji za propagiranjem vina uveo ceremonijal krštenja mošta te je prema njemu vinska svečanost prozvana Martinjem.

 

Website Apps