U SPOMEN NA PRVOG PREDSJEDNIKA

10. prosinca 2014.

Prvi predsjednik samostalne Republike Hrvatske Franjo Tuđman umro je prije 15 godina u Zagrebu. U spomen na prvog predsjednika donosimo kratku biografiju.

Rođen 14.svibnja 1922. u Velikom Trgovišću, gdje do 1933.pohađa pučku školu a školovanje nastavlja u Zagrebu sve do 1941. kada prekida školovanje i priključuje se partizanima. Ratno djelovanje vezano mu je za sjeverozapadnu Hrvatsku a iz rata izlazi s činom bojnika kao načelnik Personalnog odsjeka X Korpusa.

Poratno djelovanje vezano je za Beograd, gdje radi u Generalštabu JNA sve do 1961. kada na osobni zahtjev napušta vojnu službu i vraća se u Zagreb. Osniva Institut za historiju radničkog pokreta te u istom postaje i ravnatelj. Stalno djelovanje protiv velikosrpskog režima dovelo je do izbacivanja iz SK ali i do zatvorskih kazni pa je tako u zatvoru bio 1972.,1981., 1883.godine.

Kao zagovornik hrvatske samostalnosti, politički se angažirao potkraj 1980-ih. Godine 1989. u prostorijama Nogometkog kluba Borac na Jarunu osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu . Nakon pobjede HDZ-a na izborima 1990. izabran za predsjednika Predsjedništva SRH. Nakon donošenja demokratskog Ustava 1990., izabran za predsjednika Republike  1992. a reizabran je za predsjednika 1997.Temelji politike koju je zastupao bili su ujedinjenje svih Hrvata neovisno o ideološkoj usmjerenosti, političko nacionalni pokret koji je iznjedrio samostalnu državu, povratak u srednjeeuropski civilizacijski krug, obnavljanje potiskivane   hrvatske tradicije, kulture, jezika i povijesti.

franjo-tudjman-1-sized

Bio je državnik koji je vodio zemlju u vrijeme njene borbe za samostalnost kada su ostvarene neke od najvažnijih vojnih pobjeda u novijoj hrvatskoj povijesti. te je upravo pod njegovim vodstvom stiglo međunarodno priznanje Hrvatske i nezin prijam u Ujedinjene narode 22.svibnja 1992.

Umro je u KB Dubrava 10.prosinca 1999. a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Smrću prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana je završilo najuspješnije doba novije hrvatske povijesti i obnova hrvatske državnosti  i stvaranje samostalne i suverene  Republike Hrvatske. Unatoč nepovoljnim međunarodnim okolnostima i agresiji kojoj je Hrvatska bila izložena, konačno se ispunio tisućljetni san Hrvata  za samostalnom i slobodnom državom.

Baranja.hr /Iva Arači

 

Website Apps