SUHI BARANJSKI BAZENI

16. siječnja 2015.

Premda zima još uvijek traje, vrijeme je i za razmišljanje o novoj kupališnoj sezoni jer će pet mjeseci brzo proći. Upravo o ovoj temi već sada razmišlja načelnik općine Kneževi Vinogradi Deneš Šoja. Višegodišnji koncesionar ”suljoških” bazena, osječka Gradnja, s 1. siječnjem otkazala je koncesiju, pa ne radi ni jedan od najpoznatijih baranjskih ugostiteljskih objekata, restoran Panon, smješten u rekreacijskom kompleksu.

– Gradnja je koncesiju otkazala zbog nerentabilnosti. O bazenima će se, najvjerojatnije, skrbiti općina. Ovih dana ćemo promijeniti filtre, a ako bude novca, pokušat ćemo zamijeniti i 35 godina staru aluminijsku školjku bazena. Umjesto nje planiramo postaviti keramičke pločice – priča Šoja, naglašavajući kako će bazeni sigurno raditi i s postojećom školjkom koja može ”izdržati” još dvije-tri godine. Što se ugostiteljskog dijela tiče, nastavlja, uoči sezone pokušat će naći koncesionara. Još ranije izrađen je projekt obnove restoranskog dijela. Ishođena je i građevna dozvola, ali nedostaje ono osnovno – novac.

– Do sredstava ćemo nastojati doći iz raznih međunarodnih ili domaćih fondova – nada se, objašnjavajući kako je idejnim rješenjem planirano udvostručenje kapaciteta restorana (s 200 na 400 osoba) te gradnja apartmana na mjestu današnje kuglane.

– Bila bi velika šteta da restoran ne radi tijekom sezone – podvlači Šoja. Ni kod ”mlađeg brata” bazena u Kneževim Vinogradima, belomanastirskih bazena, situacija nije sjajna. Esseker grupi koncesija istječe u svibnju, ali je gradonačenik, Ivan Doboš, unatoč svim problemima koji već dvije sezone prate početak kupališne sezone, uvjeren da će se Belomanastirci ove godine kupati na vlastitim bazenima.

– Aktualni koncesionari zainteresirani su za produženje koncesije, a nastavljamo pregovore i s mađarskim potencijalnim investitorima – tvrdi Doboš, napominjući kako su bazeni u Kneževim Vinogradima u neusporedivo boljoj ”kondiciji” od belomanastirskih, koji traže veća ulaganja. Ni Doboš ne skriva ambicije za značajnijom obnovom cijelog kompleksa, ali je to, ipak, stvar budućnosti.

– U proračunu je predviđena stavka za izradu idejnog projekta, na osnovi kojeg fondovima možemo aplicirati uređenje kompleksa – kaže, naglašavajući kako ideja ima mnogo, samo ih treba realizirati. Hoće li ikada doći do toga, pokazat će vrijeme.

Ivica GETTO
Website Apps