NOVI POČETAK

3. veljače 2015.

Među, pretpostavlja se, 60-ak tisuća stanovnika RH kojima će biti oprošten dug, zasigurno je i velik broj Baranjaca. To potvrđuje i informacija kako je jučer, na dan početka podnošenja prijava za oprost dugova, samo do 11 sati u belomanastirski Centar za socijalnu skrb po potvrdu kojom dokazuju da su korisnici nekog od oblika socijalne pomoći došlo 60-ak osoba. Svi su oni prije toga bili u poslovnici Fine, gdje su pronađeni u registru i dobili ispis pregleda duga. Dužnici, prema očekivanju, nisu htjeli stati ispred objektiva našeg fotoaparata, a na upit kome su dužni, većina ih je odgovorila kako je riječ o teleoperaterima.

– Ako se zna da je na području Baranje 3250 korisnika minimalne zajamčene naknade, te 1500 korisnika ostalih oblika pomoći, za očekivati je da će idućih dana biti još onih koji će doći po potvrdu kako bi im bili oprošteni neki dugovi – kaže Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir.

Spomenuti pripadaju u prvu kategoriju građana kojima će dug biti otpisan, a u drugoj su oni čija primanja posljednja tri mjeseca ne prelaze 2500 kuna za samce, odnosno 1250 kuna po članu kućanstva, a pritom nemaju u vlasništvu ništa osim nekretnine u kojoj žive. Oni, pak, po dokumente potrebne za oprost duga u Finu mogu krenuti od 3. travnja. Upravo u ovoj skupini ljudi moglo bi se naći nekoliko stotina Belomanastiraca dužnih za, primjerice, komunalnu naknadu, za koju će im dug, ako ispunjavaju kriterije, biti otpisan.

– U četvrtak potpisujemo sporazum za oprost dugova s ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić – kaže gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, naglašavajući kako ne očekuje neki veliki iznos, budući da Grad ima prilično kvalitetan socijalni program. “Skupini od 400-tinjak najugroženijih već plaćamo dio stanarine, tri prostorna metra vode po članu obitelji, komunalnu naknadu i slično”, kaže Doboš. Socijalni program Belog Manastira “težak” je, tvrdi gradonačelnik Doboš, nešto više od milijun kuna, od čega 450.000 kuna otpada upravo na plaćanje dijela stanarine, utrošene vode, komunalne naknade i sličnih gradskih prihoda.

Ivica Geto

Website Apps