SAJAM KARIJERA U ZDRAVSTVU

17. ožujka 2015.

I ove će se godine u četiri hrvatska grada održati Sajam karijera u zdravstvu, na kojem će se predstaviti inozemni poslodavci u potrazi za različitim profilima medicinskog kadra – od liječnika specijalista, specijalizanata, medicinskih sestara i tehničara do fizioterapeuta, primalja i studenata medicine.

Riječ je o putujućem medicinskom sajmu organizacije Careers in White International (Karijere u bijelom) putem kojeg poslodavci u zdravstvu već dvanaest godinama regrutiraju medicinsko osoblje za rad u zapadnoj Europi. Sajmovi su prilika da inozemne bolnice i privatne klinike pruže potencijalnim zaposlenicima informacije o uvjetima koje im mogu ponuditi.
Nakon što obiđu Split, Rijeku i Zagreb, u Osijeku će se sajam održati u ponedjeljak, 23. ožujka u hotelu Waldinger.
Voditeljica prodaje u Careers in White International Corina Pop najavila je da će na ovogodišnjim sajmovima tražiteljima posla biti ponuđeno više mogućnosti zaposlenja te poslovi i radni uvjeti koji odgovaraju onome što traže.
Tražitelji posla na prošlim su sajmovima, navode organizatori, najviše zanimanja pokazali za zaposlenje u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, unatoč tome što su najviše plaće ponuđene u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj. Osim privlačnih plaća koje se kreću od 2200 eura za medicinske sestre i specijalizante, te od 4000 eura za liječnike specijaliste, poslodavci također nude savjete i mogućnosti daljnjeg razvoja karijere, kao i tečajeve jezika.
Lani su se na Sajmu karijera u zdravstvu predstavili poslodavci iz Švedske, Danske, Njemačke i Velike Britanije, koji su tražili liječnike specijaliste svih profila, liječnike obiteljske medicine, psihijatre, oftalmologe, kardiologe, radiologe, patologe i interniste. Iznos plaće koja je tada nuđena za liječnika početnika iznosila je 5.000 eura, uz dodatno plaćanje dežurstava i prekovremenog rada. Velika je potražnja iskazana i za medicinskim sestrama, posebno u gerontologiji i njezi starijih, najtraženijim zanimanjima u zapadnoeuropskim zemljama.
Prema podacima Hrvatske liječničke komore (HLK), od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 923 liječnika zatražila su dokumentaciju za rad u inozemstvu, no ministar zdravlja Siniša Varga nedavno je ustvrdio kako je, prema informacijama kojima raspolaže, preko granice zasad otišlo 200 liječnika. Podaci HLK-a pokazuju da potvrde najčešće traže anesteziolozi, radiolozi, kirurzi i ginekolozi, prosječne dobi 39 godina.
Istodobno postoji zanimanje i za zapošljavanje u Hrvatskoj, koji je dosad iskazalo 135 stranaca, ponajviše liječnika iz susjednih zemalja koji imaju hrvatsko državljanstvo.
Sajmovi će biti održani u Rumunjskoj, Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Grčkoj. Sezona će završiti internetskim izdanjem sajma pod nazivom Virtualni sajam Careers in White, koji će se održati od 15. lipnja do 5. srpnja na platformi  službene internetske stranice organizatora.

Radio Osijek

 

Website Apps