Traje agonija vlakića Ćire, smještenog u krugu nekadašnje šećerane.Tamo nema zaštitarske službe, tako da je izložen na milost i nemilost sekundaraca U rujnu prošle godine nepoznati je počinitelj skinuo dimnjak parnog kotla. Zaradio jeza pokoju šteku cigareta, a uništio dio povijesti. Sekundarci se nisu zadovoljili dimnjakom, već su kasnije odnijeli prednji odbojnik.

– Ako se tako nastavi, Ćiro će nestati. Neka netko nešto poduzme – ogorčen je bio tada jedan mještanin. Ogorčeni su bili samo njemu slični pojedinci, dok se vlasnik kompozicije Grad Beli Manastir nije izjašnjavao, osim što je gradonačenik Ivan Doboš na upit odgovorio kako je ostao bez komentara. Devastaciju nitko nije prijavio policiji, koja je ovih dana nakon saznanja iz raznih izvora o slučaju izvijestila Općinsko državno odvjetništvo i počela traganje za počiniteljem, a gradsko čelništvo je počelo intenzivnije razmišljati o njegovu preseljenju na sigurniju lokaciju.

– Za sada razmatramo mogućnosti, a za jednu lokaciju smo u pregovorima, kaže Doboš naglašavajući kako bi preseljenje trebalo uslijediti za mjesec-dva. Jedna od lokacija mogla bi biti vojarna o čemu bi sud trebao dati Državni red za upravljanje državnom imovinom. Ćiro je s tri vagona, zaštićeno kulturno dobro RH, upisan u Registar kulturnih dobara. Jedini su sačuvani dio nekadašnjeg voznog parka beljske željeznice. Zaštićeno kulturno dobro je i lokomotiva Mavag 152-067, proizvedena oko 1900. godine u Budimpešti. Lokomotive su pregledali djelatnici Tehničkog muzeja u Zagrebu, koji su predložili hitnu sanaciju. Grad su uputili u postupak izrade dokumentacije.I.Getto

Website Apps