Općina Kneževi Vinogradi osnovala je novu komunalnu tvrtku Kneževi parkovi, koja je u stopostotnom vlasništvu Općine. Premda tvrtka već ima svoj žig, žiroračun i direktora, načelnik općine Deneš Šoja kaže kako će s radom početi 1. svibnja. Tada će se na platnoj listi, uz direktora, naći još i imena desetak zaposlenih, osmero dosadašnjih općinskih komunalnih radnika te dvoje bivših djelatnika osječke Gradnje koji su radili na SRC-u Bazeni. Gradnja je odustala od višegodišnje koncesije nad Bazenima, pa je sva skrb oko ovog rekreacijskog centra prešla u ingerenciju vlasnika – Općine.

Deneš Šoja

– Gradnjino odustajanje od koncesije natjeralo nas je da osnujemo vlastito trgovačko društvo, budući da se lokalna samouprava ne može javljati na neke natječaje i obavljati poslove iz domene trgovačkih društava – kaže Šoja napominjući kako će Kneževi parkovi preuzeti sve poslove vezane uz uređenje okoliša, odnosno komunalne infrastrukture. Direktor nove tvrtke je Damir Paulić, bivši direktor Baranjskog vodovoda.

Ispred nas su veliki projekti. Odmah sam shvatio važnost ovakvog iskoraka te odlučio, s čelnim ljudima općine i tamošnjim stanovništvom, napraviti Austriju u malom – priča Paulić, naglašavajući kako su brojne gospodarske aktivnosti na području općine, a posebno se ističe intenzivan investicijski razvoj u poljoprivredi, proizvodnji, turizmu i komunalnim djelatnostima. Sve to nametnulo je potrebu za osnivanje tvrtke s funkcijom razvoja gospodarstva i investicijskog razvoja te upravljanja javnim resursima.

– Kako su temeljne zadaće općina i gradova osiguranje razvoja javnih djelatnosti za bolji život građana unapređenjem svih resursa, suvremeno gospodarenje javnim resursima nameće potrebu za intenzivno poduzetničko organiziranje upravljanja javnim resursima – dodaje. Trenutačno se radi na izradi Godišnjeg plana rada i Financijskog plana. Već su u pripremi i brojni projekti, poput remonta SRC-a i pripreme za kupališnu sezonu, ali i investiranje u izgradnju novog bazena, modernizaciju i proširenje cjelokupnog SRC-a, zajedno s ugostiteljskom djelatnošću. Razmišljaju i o investicijama u dugotrajnu imovinu, organiziranju sustava upravljanja grobljima, osmišljavanju novih modela javnih usluga, unapređenje vodnog gospodarstva i slično, što ima puno širi gospodarski značaj ne samo za područje općine nego za cijelu Baranju.I.Getto

Website Apps