DRUŠTVENI DOM U KNEŽEVU

13. travnja 2015.

Načelnik Općine Popovac Zoran Kontak, potpisao je s predstavnicima Ministarstva turizma Ugovor o sufinanciranju gradnje Društvenog doma u Kneževu, vrijedan 800.000 kuna. Budući da je projektna vrijednost toga doma približno dva milijuna kuna, ostatak novca potražit će na još nekoliko mjesta, a računa na značajniju pomoć Županije osječko-baranjske, s čijim će predstavnicima ovih dana razgovarati o toj temi.

– Građevnu dozvolu već imamo, a u tijeku je izrada dokumenata za javnu nabavu koju ćemo ubrzo raspisati – kaže Kontak, objašnjavajući kako će taj budući objekt, u Osječkoj ulici (iza bivšeg rodilišta, odnosno nekadašnje zgrade beljske uprave) biti skromnih gabarita, približno 300 četvornih metara. No, dodaje, kvadratura će biti sasvim dovoljna za mještane Kneževa, njih 800-tinjak, koji do sada nisu imali ni jedno primjereno mjesto za okupljanje i organiziranje različitih manifestacija.

Vijest koja će, sigurno je, obradovati stanovnike ovog nekada lijepog i najvećeg baranjskog radničkog naselja, bila bi “obična” kada se ne bi znalo da u Kneževu postoje objekti koji bi bili idealni za sve spomenuto, to više što je jedan od njih, ne tako davno, bio središte brojnih događanja koja su nadilazila lokalne okvire. Riječ je o nekadašnjem beljskom restoranu, svojevremeno reprezentativnom objektu, koji je još u 19. stoljeću bio hotel. Starijim Kneževčanima budi nostalgične uspomene na nekadašnji život u tom mjestu. Sjećaju se još uvijek prostranih salona, velike hale za svadbene, maturalne i druge svečanosti i zabave, te tamošnje kuhinje, od čega sada više nema ništa. Osim uspomena i golih zidova. Nakon što je Belje ušlo u vlasničku strukturu Agrokora, naime, restoran je postao vlasištvo Belje TOS-a, a odlasom te tvrtke u stečaj, kneževački restoran i prostorije mjesnog NK Belje, zajedno s igralištem i obližnjom čardom, sukladno predstečajnoj nagodbi, prešli su u vlasništvo Hypo Alpe Adria Banke.

– Izuzetno mi je žao što 2008. godine beljska Uprava nije bila spremna restoran darovati Općini. Tada se još cijela zgrada mogla obnoviti za prihvatljivu cijenu, znatno manju od vrijednosti budućeg objekta za ovaj dom – kaže Kontak, napominjući kako s predstavnicima Hypo Alpe Adria Banke još uvijek nije razgovarao, te kako će im poslati zamolbu za darivanje čestice na kojoj se nalazi nogometno igralište, sada gotovo jedino mjesto za masovnije okupljanje stanovništva. Ivica Getto

Website Apps