Nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, krajem prošloga stoljeća, nogomet u Baranji izgubio je status na državnim, odnosno regionalnim razinama.

NogometKVin_Lila01

Potonuo je u županijske okvire iz kojih se, u međuvremenu, stepenicu više popela Darda i došla u prigodu načiniti još jedan hijerarhijski iskorak. Osam kola, naime, uoči završetka prvenstva Međužupanijske lige “Osijek-Vinkovci” vodeća je momčad uz tri boda prednosti čemu treba dodati da će do kraja jednu etapu biti slobodna.

U tu je poziciju došla nakon učinka u proljetnom dijelu prvenstva u kojem su uvodno svladana četiri dosadašnja protivnika, od toga dva iznimno neugodna u gostima, ali je treći subotnji susret u Donjem Miholjcu bio poraz. Darđane već treću sezonu vodi iskusni i provjereni višnjevački stručnjak Zvonko Knez, koji će u šali reći da je u novijoj povijesti kluba on najdugovječniji trener. U tome, zapravo, leži dobar dio objašnjenja zašto Darđani permanentno bilježe uspon uz čega je konstanta i logistika koja prati te napore na odgovarajući način. Do kraja, međutim, ima dosta i tada će se podvući crta pod sezonu koja nije imala rezultatski imperativ.

– Uoči tekuće sezone želja nam je bila imati značajniju natjecateljsku ulogu što se do sada ostvarilo. Sada smo prvi, a što je posljedica ustrojenih odnosa i rada te za to stvorenih uvjeta koji ispunjavaju kriterije četvrtoligaškog nadmetanja. Na pragu smo ulaska u četvrti rang i nastojat ćemo trenutačnu poziciju pretočiti u hijerahijski iskorak, ali neće biti tragedija ne uspijemo li na kraju u tome. Pod uvjetom da damo maksimum na travnjaku gdje to do sada nije izostajalo – čvrsto je na zemlji iskusni strateg Darde.

Svjestan je također da se prvenstvo odlučuje u prvoj polovini proljeća, kada se međusobno sastaju momčadi iz vrha tablice. Četiri od pet su uspješno apsolvirane, a nakon neuspjeha u srazu s Jedinstvom (0:2) slijedi slično zahtjevan domaći susret protiv četvrte Slavonije iz Soljana.

– Dakako da su to najteži protivnici, ali je vrijednost bodova identična i s ostalim konkurentima te neće biti mjesta opuštanju, a posebice samozadovoljstvu ostvarimo li željene ishode. Ne mislimo, međutim, toliko unaprijed nego idemo utakmicu po utakmicu želeći u svakoj postići pozitivan rezultat. Nismo kalkulirali protiv Jedinstva, a pogotovo nećemo sa Slavonijom, jer momčad na to nije naučena, a o čemu najbolje svjedoče dati pogoci kojih smo uvjerljivo najviše postigli. Nakon dvije i pol godine rada te selekcije došli smo do izbalansiranog, kvalitetnog kadra u kojem se svakoga može nadomjestiti. To potvrđuju odlični uvodni proljetni rezultati izboreni bez trojice ozlijeđenih igrača iz udarne postave tako da kada budu raspoloživi sigurno smo sposobni prvi proći ciljem. Tomu treba dodati odličnu radnu i atmosferu u svlačionici što svima Darđanima daje vjeru da će njihov klub od jeseni igrati u najboljoj slavonsko-baranjskoj amaterskoj ligi – optimistično je zaključio Knez čiji optimizam očito nije bez temelja.

Dražen LEKŠAN
Website Apps