U Belju počela berba rajčica

Berba će trajati do polovice prosinca do kada bi se prema planu trebalo ubrati oko 3400 tona.

Cilj tridesetero berača je ubrati zrele plodove koji će na stolove potrošača stići svježi i sočni. Upravo zato su ove godine u proizvodnju uvedene nove sorte koji bi trebale što više sličiti domaćoj rajčici ubranoj u vrtovima bere tijekom ljeta, navodi rukovoditelj staklenika Robert Marković: „Staklenik je veličine 4,5 ha proizvodnog dijela. Imamo još 2000 četvornih metara servisnog područja koji ujedno služi kao privremeni skladišni prostor. Količine od svakodnevne berbe direktno tovarimo u kamion i odvozimo u trgovački lanac. Rajčicu beremo u najzrelijoj fazi.” U berbi se pazi se na svaki detalj kaže jedna od radnica Katarina Ostočko:”Beremo ponedjeljkom utorkom četvrtkom i petkom i to samo zrele plodove. Ono što je zeleno ostavljamo, jer imamo vremena  dvaput na tjedan pa onda uberemo u drugom krugu. Važno je pripaziti da se ne presiječe vezivo i pritom ne ošteti biljka, kako bi plod mogli ubrati, odstraniti ono što nam ne treba i složiti u gajbice”. Proizvodnja u mitrovačkom stakleniku obavlja se tijekom cijele godine. Nakon pozicioniranja biljaka i njege, krajem veljače se uvođenjem bumbara u staklenik vrši oplodnja. Berba traje od travnja do prosinca.U procesu uzgoja rajčica za zagrijavanje staklenika koristi se dio toplinske energije koju proizvodi bioplinska elektrana. U poslovnom kompleksu u Mitrovcu, u kojem je zaposleno 100 djelatnika  tako su uspješno objedinjene stočarska proizvodnja, obnovljivi izvori energije i proizvodnja povrća.

Mirta Milas

Website Apps