Obitelj Bošnjak iz belomanastirskog prigradskog naselja Branjin Vrh nikada ne miruje. Njihov OPG svake sezone lansira neki novi domaći proizvod koji, uz one već prokušane i standardne, izlažu na sajmovima diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Na posljednjoj gastromanifestaciji, proljetnom sajmu u Karancu, prvi su put posjetiteljima ponudili – žele od vina. Kako se on priprema i odakle uopće ideja za tako nešto, provjerili smo na licu mjesta, u glavnoj brnjevarskoj ulici, u njihovu obiteljskom domu.

– Žele od vina naš je novi hit, ali za njega se zna već dugo. Saznali smo da je pronađen u rimskim amforama prilikom građenja hotela Osijek, a spominje se i u povijesnim knjigama – priča Ljubica Bošnjak, uz supruga Andriju, dio dvojca Bošnjak, naglašavajući kako se s vinskim želeom susretala i u Mađarskoj, ali samo na rijetkim mjestima. Odlučili su ga, nastavlja, početi sami proizvoditi, uz određene inovacije.

– Za žele koristimo samo vrhunska vina kakvih u Baranji, hvala Bogu, ima dosta – objašnjava Ljubica, miješajući u posudi na štednjaku na drva i ugalj litru caberneta, u koji je dodala 20-ak grama šećera. Za vezivo, nastavlja, koristi samo prirodne sastojke, a najviše ih ima oko koštica dunje i jabuke. Od litre vina, dakle, dobije isto toliko želea, koji ulije u čaše ili manje staklenke. Može se poslužiti na nekoliko načina.

– Uz dodatak suhog ili svježeg voća, posebice oraha, može se poslužiti kao hladni desert, a odličan je i kao umak uz meso, najbolje uz ono crveno. Također, odlično paše uz razne vrste sira, posebice tvrde, a može poslužiti i kao obična dekoracija za tanjure – ističe Ljubica, dodajući kako se žele izrađuje i od bijelog vina.

Usporedo sa želeom od vina, kuhala je i onaj od cvjetova maslačka. U njega, kaže, ide nešto više šećera, a skuhani maslačkov žele u fišecima za sladoled ponudit će ovih dana djeci koja organizirano budu došla u karanačko gospodarstvo “Ivica i Marica”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podsjetimo, na njihovim živopisnim štandovima štošta se može naći. Razne vrste zimnice, sezonske delicije, slatko-ljuto-kiseli program, uz brojne zanimljive kreacije, koje privlače poglede posjetitelja. Slično je i u njihovom obiteljskom domu u Branjinom Vrhu, kojem specifičnu živost neobičnim kreacijama daje Andrija, samouki slikar i kipar.

Ivica GETTO
Website Apps