Baranjski, točnije sport u Belom Manastiru poprilično je na niskim granama. Sivilo vlada u nogometu, ali i košarci, kuglanju…

Belomanastirski nogometaši natječu se u pretposljednjem stupnju natjecanja (klubovi iz prigradskih naselja u najnižem su stupnju natjecanja), u Belom Manastiru je od muškog rukometa ostala samo dječja ekipa, košarkaši igraju u županijskoj ligi, a kuglanje je odavno stvar prošlosti. Nešto uspješnije su rukometašice i, još više, odbojkašice.

– Belomanastirski sport nikada nije bio na nižim razinama, a krivac je, u prvom redu, teška financijska situacija. Svi se oslanjaju na tanki gradski proračun, dok s druge strane pristižu novi nameti, upitno je koliko će klubova uopće opstati – objašnjava Zlatko Novak, tajnik NS Beli Manastir, naglašavajući kako se ovakvim ‘tempom’ sport i sportaši iz kolapsa neće izvući još 20 godina. Iako su baranjske sportske priče uglavnom teške, svijetle su točke pojedinci i to iz tzv. malih sportova. Jedna od njih je Mario Banek, 15-godišnji stolnotenisač koji je nekada bio najbolji mlađi kadet Hrvatske, sada je pak među najboljim kadetima u državi. Mario je i član hrvatske stolnoteniske reprezentacije i trenutačno se priprema za nastup na Europskom kadetskom prvenstvu koje se u srpnju održava u Bratislavi.

– S reprezentacijom sam nastupao na nekoliko vrlo jakih međunarodnih turnira u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Italiji. Prošlu sam sezonu igrao među seniorima u Prvoj hrvatskoj stolnoteniskoj ligi (iako član STK Vodovod Osijek igrao za Olimpiju), te sam s 22 pobjede i četiri poraza bio treći igrač lige, pričao je mladi Belomanastirac, koji je ove sezone kadetske turnire diljem Lijepe Naše uglavnom završavao kao – pobjednik.

Banek je u bližoj prošlosti dva puta proglašavan najperspektivnijim sportašem Baranje, dok je za uspjehe dobio i Trofej Kuna u kategoriji perspektivnih sportaša grada Osijeka. Iako Baranjac, “domaći” je u gradu na Dravi kao član Vodovod Osijeka, ali i stanovnik Učeničkog doma Hrvatski radiša.

Upravo zbog napretka i boljih uvjeta, Banek godinama trenira izvan Baranje. Njegov talent i želju za uspjehom prepoznali su u STK Vodovod Osijeku, a kako ističe njegov otac, Davor, Baranjci ga ipak nisu “’zaboravili”’. Naime, svojim su donacijama osigurali Marijev odlazak na međunarodne turnire pa se tako Banek zahvaljuje Gradu Belom Manastiru, općinama Darda, Popovac, Draž i Čeminac, te građevinskoj tvrtki Zadravec. Nakon što je pokorio kadetsku konkurenciju u Hrvatskoj, pred Banekom je ovog ljeta najveći izazov u karijeri – nastup na eurosmotri u Slovačkoj. I. Getto

Website Apps