NOVA PRIVOĐENJA

18. svibnja 2015.

Jučer popodne hrvatska je policija privela 11 osoba, među kojima je bio Vid Jedlička, predsjednik samoproglašenog Liberlanda i reporter HRT-a Petar Barić. Uhićeni su zbog ilegalno prelaska hrvatsko-srbijanske granice.

Na teritorij tzv. Liberlanda odnosno području s hrvatske strane Dunava koji katastarski pripada Srbiji stigli su u dva čamca iz Srbije. Dakle, tehnički gledano iz Srbije su stigli na također srbijanski teritorij te ostali u Srbiji. Kada su stigli blizu obale, hrvatska ih je policija upozorila da će ih, stupe li na tlo, uhititi zbog ilegalnog prijelaza iz Srbije u Hrvatsku.
j2jpg688x388_q85_crop_upscale.jpg

Dok su oba čamca bila u blizini obale, od kojih je u prvom bilo šest osoba, a među njima i Vid Jedlička, a u drugom pet osoba, među kojima i HRT-ov reporter Petar Barić, policajci su zaglisirali svojim gliserom te su čamce, vjerojatno s namjerom kako bi ih odbacili prema obali. I dok su osobe iz prvog čamca stupile na tlo, drugi čamac s HRT-ovim reporterom nije pristajao. Policajci su uhitili Vida Jedličku i ostale iz prvog čamca, a drugi čamac su povukli za uže na obalu kako bi mogli uhititi i ostale. Dio opreme HRT-a završio je u vodi te je reporter HRT-a tražio dopuštenje od jednog policajca da je spasi od propadanja u vodi. Dobivši dopuštenje Petar Barić krenuo je spašavati opremu. To se nije svidjelo drugom policajcu koji ga je savladao i stavio mu lisičine. Tako je djelatnik HRT-a jedini završio u lisičinama.

j3jpg688x388_q85_crop_upscale.jpg

Barić naglašava da nije pružao nikakav otpor, a jasno je stavio do znanja da je novinar HRT-a. Kako kaže, iz nekog razloga su samo njemu stavljene lisice na ruke. Noćas je, nakon ispitivanja, zajedno s još dvoje hrvatskih državljana, pušten na slobodu. Točnije, ostavljen je ispred zgrade pogranične policije tako da je do svog automobila morao pješačiti tridesetak kilometara. U ponedjeljak se moraju pojaviti na ročištu Prekršajnog suda u Belom Manastiru.
Čeh Vit Jedlička je sredinom travnja sedam četvornih kilometara na desnoj strani Dunava kod Zmajevca proglasio  Liberlandom, a sebe predsjednikom te zemlje. Tvrdi kako je riječ o ničijoj zemlji, jer na to područje, u graničnom sporu, pravo ne polaže ni Hrvatska ni Srbija. Katastarski ono pripada Somboru.

HRT-ov novinar završio u lisičinama spašavajući opremu
Čeh je prije tjedan dana već završio u pritvoru, nakon što ga je hrvatska policija uhitila uz obrazloženje da je sa svojim prijateljima neovlašteno, izvan graničnog prijelaza, ušao iz Srbije u Hrvatsku. Jedlička i njegovi prijatelji sada su odlučili do Liberlanda doći Dunavom smatrajući da u tom slučaju neće biti uhićen „jer ide iz Srbije na teritorij koji pripada Srbiji.“

Radio Osijek

Website Apps