Prošlo je nešto više od pola godine otkako smo prvi objavili priču o gladnoj djeci u belomanastirskoj osnovnoj školi i učiteljici koja je, kriomice, mjesecima uplaćivala po 100 kuna za školsku kuhinju za jednog njezina učenika čiji roditelji nisu bili u mogućnosti ni toliko izdvajati. Brzo se ispostavilo kako spomenuti učenik nije jedini koji nema priliku sa svojim prijateljima svakodnevno odlaziti u školski restoran i ”papati” nešto s bogatog menija. Na noge se digla cijela Hrvatska, donacije su počele pristizati sa svih strana, a ravnatelj škole, Damir Mendler, koji je cijelu priču objelodanio na jednoj od sjednica Gradskog vijeća (budući da je gradski vijećnik) bio je, recimo to tako, na slatkim mukama. Školu je posjetila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, tada još kao predsjednička kandidatkinja, a nedugo zatim i Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih. Kada se vidjelo da gladne djece nema samo u belomanastirskoj osnovnoj školi, već i diljem Hrvatske, a govori se o više desetaka tisuća, njezino je ministarstvo raspisalo natječaj za sufinanciranje školske kuhinje, na koji se javilo i belomanastirsko Gradsko društvo Crvenog križa, čiji je predsjednik upravo Mendler.

– U suradnji s HCK-om i Baranjskom razvojnom agencijom pripremili smo projekt za osiguravanje toplih obroka za 488 djece u sedam baranjskih osnovnih škola na području rada GDCK-a. Sretan sam što je projekt prepoznat u Ministarstvu i što je dobio zeleno svjetlo – kaže Mendler, ističući kako je besplatni topli obrok u njegovoj školi tijekom iduće školske godine osiguran za 110 učenika, dok će besplatne tople obroke za petnaestak učenika koji u rujnu kreću u prvi razred osigurati iz nekih drugih izvora.

Važno je istaknuti kako je upravo belomanastirski slučaj gladne djece bio ”okidač” u cijeloj priči, zahvaljujući kojoj, bar iduće školske godine, u osnovnim školama ne bi trebalo biti učenika koji će s čežnjom gledati kako njihovi prijateli tijekom velikog odmora odlaze u školski restoran na poprilično ukusne obroke.

Ivica GETTO
Website Apps