U organizaciji CZEC-a (Central European Trade and Logistics Cooperation Zone) u Budapest Experience centru, od 16. do 18. lipnja održava se četvrti sajam China Smart Expo, koji su prekjučer posjetili poduzetnici s područja Slavonije i Baranje. Kako ističu organizatori, cilj sajma je povezati tvrtke srednje i istočne Europe s pouzdanim kineskim partnerima. Četrdesetak slavonsko-baranjskih poduzetnika imalo je prigodu dogovoriti poslove s kolegama iz nekoliko kineskih provincija: Linyi, Ningbo, Hebei, Shanxi, Guangxi, Shandong i Shanghai.

– Posjetom sajmu predstavnici tvrtki imaju priliku uživo se upoznati s potencijalnim kineskim partnerima iz različitih područja djelovanja te potpisati sporazume o suradnji nakon odabira pravog partnera, što tvrtkama uvelike olakšava i omogućava prvi korak suradnje, bez odlaska u NR Kinu – kažu u Bari (Baranjska razvojna agencija grada Belog Manastira), koja je bila jedan od suorganizatora posjeta China Smart Expu.

Na trodnevnom sajmu izlaže približno 160 izlagača iz spomenutih kineskih provincija, a tijekom održavanja sajma organizirani su i brojni prateći seminari te okrugli stolovi o internacionalnoj suradnji. Na njima sudjeluju predavači i gosti iz devet zemalja srednje Europe, među kojima i iz Hrvatske. Uz sve spomenuto, predstavnici srednjoeuropskih tvrtki imaju prigodu saznati i nešto više o ponudi CECZ-a te o mogućnostima financiranja i do 70 posto zaliha, što ih stavlja ispred konkurencije te im omogućuje brže postizanje uspješnih rezultata.

– Zadovoljan sam obavljenim poslom. Našao sam dva potencijalna partnera. Oba se bave proizvodnjom opreme i strojeva koje možemo upotrijebiti u svakodnevnom poslu – priča Vlado Ranogajec, voditelj poslova u belomanstirskom keramičarskom obrtu Dario, čiji djelatnici keramičarske poslove obavljaju diljem Hrvatske. Kaže kako je iznenađen ponuđenom cijenom jednog stroja potrebnog za keramičarske poslove koji je nekoliko puta jeftiniji od onih koje je do sada nabavljao.

– Dogovorio sam isporuku jednog stroja, a ako se pokaže pouzdanim i kvalitetnim, slijede nove nabave – naglašava Ranogajac.

Nisu, doduše, svi slavonsko-baranjski poduzetnici imali sreće prilikom pronalaženja potencijalnih partnera, što ne znači da im se sreća neće osmjehnuti prilikom sljedećeg posjeta sajmu. Baranjsku ekipu “predvodio” je zamjenik gradonačelnika Belog Manastira Zoran Kranjčec. Ivica Getto

Website Apps