Sinergija napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća ostvarena je na Agrokorovom kompleksu Mitrovac u Baranji koji je danas posjetio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Farma krava, bioplinsko postrojenje, solarna elektrana i staklenik zaokružen je proces proizvodnje koji se primjenjuje u kompleksu Mitrovac, najvećoj Agrokorovoj investiciji u poljoprivredi vrijednoj 220 milijuna kuna- kaže predsjednik Uprave Belja Dalibor Poznić. „Ovo je jedna od najvećih pojedinačnih investicija u poljoprivredu u zadnjih nekoliko godina. Kompleks Mitrovac primjer je sinergije napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća“ – ističe Poznić.

mitrovac2.jpg mitrovac1.jpg
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ovaj primjer navodi kao najbolji pokazatelj da zaštita okoliša ne mora biti samo trošak već se korištenjem raspoloživih tehnika i znanja može povećati produktivnost i smanjiti troškove zbrinjavanja otpada. „U pogonu se nalazi najveća farma muznih krava u Hrvatskoj, uzgajaju se rajčice, a toplinska i električna energija proizvode se iz solarne i bioplinske elektrane. I Ministarstvo potiče korištenje obnovljivih izvora energije u poslovnom i javnom sektoru za što je ove godine osigurano 31 milijun kuna. Projekti obnovljivih izvora energije omogućavaju uštede, tvrtke postaju konkurentnije, čuva se okoliš i stvaraju se preduvjeti za nova zelena radna mjesta kojih smo u ovom mandatu otvorili 11000“- izjavio je ministar
Sve iskoristive otpadne sirovine s farme razgrađuju se u bioplin a očekuje se da će bioplinsko postrojenje ove godine ostvariti 8350 radnih sati u punom kapacitetu- kaže direktor Agrokor energije Herman Seidl. Bioplinska elektrana snage je 2MW. Električnu i toplinsku energiju proizvodi od raznih vrsta energetskih biljaka, polutanata i ostalih organskih materijala s farme. Solarna elektrane proizvodi toplinsku energiju za grijanje staklenika pa se rajčice mogu uzgajati tokom čitave godine. Korištenjem obnovljivih izvora energije doprinosi se smanjenju stakleničkih plinova i smanjuju se troškovi poslovanja.

14072015703.jpg14072015694.jpg14072015698.jpg14072015706.jpg

Bez bioplinskog postrojenja ne bi bilo staklenika jer sva toplinska energija , kao nusproizvod električne energije, koristi se u stakleniku u kojem se uzgajaju rajčice – objašnjava njegov rukovoditelj Robert Marković. Navodi da je od početka travnja ubrano 1300 tona rajčice, plan je u ovoj godini 2530 tona no očekuju da će plan biti i premašen.

14072015690.jpg14072015691.jpg

Monika Kralj

Website Apps