Muzej vučedolske kulture

1. srpnja 2015.

U Vukovaru je jučer otvoren Muzej vučedolske kulture. Na oko 1200 metara četvornih, u 19 prostorija prikazani su ne samo neposredni arheološki nalazi na jednom od najznačajnijem arheološkom lokalitetu u Europi, Vučedolu, nego i prikaz rekonstrukcije vučedolske kulture kojoj se pripisuje začetak kultura današnjih europskih naroda.

Na Vučedol možemo pratiti razvoj civilizacija i kulture od prvih naseljavanja 6000. godina prije Krista, rekonstruirati dnevni život i običaje kulturnih pojava u burno vrijeme doseljavanja prvih Indoeuropljana – badenske, kostolačke i vučedolske koju se najdetaljnije može rekonstruirati i po kojoj je lokalitet dobio ime.

Najintenzivniji rast i razvoj bilježi iza 3000. godine prije nove ere i u svom je vrhuncu pokrivala 14 današnjih europskih država – Češku, Slovačku, Austriju, Mađarsku, Rumunjsku, Sloveniju, Italiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju, a jedno je naselje registrirano i u istočnoj Grčkoj.

press_najava_vucedol_foto3

Muzej vučedolske kulture temelj je za početak novog multifunkcionalnog projekta, Arheološkog parka Vučedol, koji obuhvaća program sustavnih, interdisciplinarnih istraživanja arheološkog lokaliteta Vučedol, čime se širi prostor Vučedola prezentira kao arheološko-povijesni ali i kao turističko-ugostiteljski i sportsko-rekreativni centar.

Izgradnja Muzeja vučedolske kulture započela je 2004. godine i koncipirana je da što manje narušava prirodni okoliš te da svojim izgledom kontinuirane izlomljene trake u stalnom usponu od podnožja prema arheološkim usponima na vrhu lokaliteta, predoči slojeve pretpovijesnih lokaliteta. Zgrada muzeja dovršena je u svibnju 2014. godine, kada se pristupilo i realizaciji stalnog postava, a koji će, posljednjeg dana lipnja ove godine otkriti – svjetsku atrakciju.  Arheološki nalazi, arhitektonski i gospodarski pokazatelji načina života svjedoče o prisutnosti ljudi, razvoju kultura i civilizacija na desnoj obali Dunava, 4 kilometra nizvodno od Vukovara

Dio je to velikog projekta Ilok – Vukovar – Vučedol, koji je financiran zajmom Razvojne banke Vijeća Europe u vrijednosti od gotovo 170 milijuna kuna, dok je na planiranih 57 milijuna kuna učešća Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture osiguralo dodatnih 156 milijuna. Projekt je obuhvatio obnovu iločkog dvorca Odescalchi, plato tvrđave i zidine, kompleks franjevačkog samostana, Žitnicu te parkovne površine u povijesnoj jezgri u Iloku. Obnovljena je i barokna jezgra Grada Vukovara i kompleks dvorca Eltz u kojem se nalazi Gradski muzej Vukovar sa stalnim postavom, koji je otvoren otvoren u siječnju prošle godine.

Autori idejne koncepcije Muzeja Vučedolske kulture su Aleksandar Durman i Ružica Marić, arhitektonsko rješenja načinila je Radionica arhitekture Zagreb, dok je autorica likovnog postava Vanja Ilić. Stalni postav muzeja koji je smješten pet kilometara od Vukovara prema Iloku, financiralo je Ministarstvo kulture s 15 milijuna kuna.

 

www.min-kulture.hr

www.tportal.hr

www.hrt.hr

Slike preuzete sa web stranica:

http://www.turizamvukovar.hr/

www.min-kulture.hr

 

A. Munk/baranja.hr

 

Website Apps