Nakon četiri godine, u Karancu će ponovno biti otvorena ambulanta belomanastirskog Doma zdravlja. S radom je prestala 2011. godine, ali je nakon zalaganja predstavnika Osječko-baranjske županije i čelnika Doma zdravlja Beli Manastir dobila novu suglasnot resornog Ministarstva, bez koje nije mogla početi s radom.

– Uspjeli smo dobiti suglasnost i dozvolu Ministarstva zdravstva, tako da će ambulanta svoja vrata otvoriti u četvrtak (sutra), u 11 sati – istaknuo je župan osječko-baranjski, Vladimir Šišljagić, naglašavajući kako će, za početak, karanačka ambulanta raditi utorkom i četvrtkom, po pola radnog vremena. Istaknuo je kako će točan broj pacijenata biti poznat nakon otvaranja ambulante, budući da su se do sada Karančani za liječničke usluge obraćali u ustanove u Kneževim Vinogradima i Belom Manastiru. Izrazio je nadu da će se, već od sutra, ponovno javljati u Karanac, a pretpostavke kažu da ih je petsotinjak.

Žarko Zelić, ravnatelj Doma zdravlja Beli Manastir, pod čijom je ingerencijom karanačka ambulatna, rekao je kako je ona uređena po svim standardima i odredbama za primarnu zdravstvenu zaštitu, što znači da je, uz ostalo, nabavljen EKG, defibrilatror i sustav za kisik, te obnovljena stolarija i obavljeni ličilački radovi.

– Nadamo se, pošto je po srijedi ugovor o koncesiji, da će veći broj Karančana prijeći u ovu ambulantu, koja će za početak raditi dva puta tjedno, po pola radnog vremena, u njegovom drugom dijelu – kaže Zelić, ističući kako znaju da će najviše koristiti starijoj populaciji.

Na otvaranje ambulante odlučili su se unatoč upitnoj isplativosti, posebice zbog potpore Osječko-baranjske županije i lokalne samouprave, koja se obvezala obnoviti pročelje zgrade. Izrazio je nadu da će vremenom sve više Karančana prjeći u domaću ambulantu.I.Getto

Website Apps