Ne bacajte ljusku od jaja!

20. srpnja 2015.

Čitajući vijesti kako mi volimo reći iz zemlje i svijeta na portalu Dnevnik.hr ugledala sam članak koji me zaintrigirao i morala ga podijeliti sa Vama. Radi se o ljusci jajeta koju svi bacamo a ona je dobra iz mnogih razloga. Pročitajte i uvjerite se sami!

Da bijelo rublje ne posivi

Ljuske od jaja su porozne te s lakoćom upijaju mrlje. Za izbjeljivanje rublja stavite razbijenu ljusku u vrećicu od muslina i ubacite u perilicu. Pazite da je dobro zatvorite kako vam se ljuska ne bi prosula po unutrašnjosti perilice. Budući da vruća voda oslobađa prljavštinu s rublja, komadići ljuske privući će je na sebe i spriječiti da rublje ostane sivo, piše Daily Mail.

Bolji okus kave

Čajnu žličicu usitnjenih ljusaka dodajte u mljevenu kavu prije zakuhavanja. Kalcijev karbonat iz ljuske neutralizirat će kiselost i kava će biti ukusnija.

Povećajte unos kalcija

Pecite ljuske od jaja desetak minuta u pećnici na 180 stupnjeva, zatim pustite da se ohlade pa ih drobite dok se komadići ne pretvore u puder. Dobivenu masu možete dodavati svakodnevno u juhe ili napitke i tako si povećati razinu kalcija, koji je neophodan za zdrave kosti.

Ublažite ubode insekata

Potopite ljuske u jabučni ocat na nekoliko dana i `lijek` protiv uboda komaraca i ostalih dosadnih insekata je spreman za nanošenje na kožu. Smjesu primjenjujte direktno na osipano mjesto i svrab bi se trebao umiriti. Pripravak smijete držati sljedećih mjesec dana u hladnjaku.

Uzgojite zdrave rajčice

Stavite šaku zdrobljenih ljusaka u rupu netom prije sadnje. One će u zemlju pustiti kalcij, koji hrani korijen rajčice tako da izraste zdrava i rumena. Isti učinak postići ćete i s paprikama, bučom, krastavcima i dinjama.

Zaštitite biljke od puževa

Kako vam puževi ne bi uništavali cvijeće i povrće, posipajte usitnjenu ljusku jajeta oko korijenja prepriječite im put. Puževi ne vole oštre i nepravilne površine pa neće prelaziti preko komadića ljuske.

Čašica za uzgoj sjemenjača

Prepolovite ljusku od jaja i na svakom kraju probušite rupicu. Polovice napunite kompotom, dodajte malo vode i unutra posijte sjeme. Niknut će brže.

Ispolirajte vazu u koju se nataložila prljavština

Smjesu od zdrobljene ljuske jaja i limunova soka ulijte u vazu i ostavite da stoji nekoliko dana uz povremeno miješanje. Limunska kiselina izgrist će masnoću, a abrazivni učinak zdrobljene ljuske ukloniti prljavštinu. Nakon toga vazu jednostavno isperite toplom vodom i ostavite da se sama osuši.

Za jačanje organizma i čišćenje krvi

Ljuske od 4-5 jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u 3 I vode. Vodu s ljuskama čuvati u hladnjaku do nedelju dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati 2-3 čaše vode s malo limunovog soka.

 

U priloženom videu pogledajte kako najbolje ispeći jaje  bez da bjelanjak previše zagori dok čekate da žumanjak bude dobro pečen!

Poslije finog obroka, sjetite se nemojte baciti ljusku jaja. Nego na primjer zaštite svoje biljke od dosadnih puževa, ili povećajte unos kalcija. Vama na volju!

A. Munk/baranja.hr

Website Apps