Gradski stadion u Belom Manastiru u subotu je, 14. put zaredom, bio poprište Prvenstva svijeta i okolnih sela u kuhanju graha.

Organizatori iz MNK-a Beli Manastir ove su godine nazivu manifestacije dodali nastavak – i pripremanju šarana na rašljama. I ove je godine naglasak bio na autohtonosti, pa se grah, osim u standardnim kotlićima, kuhao i u ćupovima, a prvi put podložene su vatre i za šarane na rašljama. Na tradicijski način, na koji se grah vjekovima kuhao u Baranji, posebice u mjestima koja gravitiraju Baranjskom vinogorju – u ćupovima, kuhali su gastromajstori iz Karanca, Mohača i vojvođanske Baračke.

Ovaj dio nije bio natjecateljski, a delicije iz zemljenih posuda ponuđene su bile svima koji su ih zatražili. Ivan Kovač iz Baračke, primjerice, ponudio je nekoliko jela iz zemljanih posuda, dakako s grahom kao glavnim sastojkom, počevši od grah-pirea, preko onog zapečenog s kobasicama, pa sve do čorbastog. Vladimir Škrobo-Bajo, vlasnik karanačke Baranjske kuće, ostao je vjeran svom grah-gulašu, dok su kuhari iz mađarskog Mohača pokazali na koji su se način proteklih stoljeća hranili mađarski Šokci. Nekoliko metara dalje pripremali su se šarani na rašljama. Na nekoliko načina. S paprikom, češnjakom, paprom (…), svaki zanimljiv i ukusan na svoj način. Svoje ”uratke” pokazali su članovi udruge Majstori kotlića Slavonije i Baranje, među kojima i valpovački prvak Hrvatske u roštiljanju, potom MNK Beli Manastir, tvrtka Darosy, Baranjska kuća i ostali. Dok su se krčkali grahovi u zemljanim posudama, a na vatri ”topili” šarani na rašljama, svi zainteresirani mogli su se okušati u radu na lončarskom kolu, praćeni budnim okom Bele Istvanicsa iz mađarskog pograničnog mjesta Udvara. Organizirana je i smotra svatovskih zaprega, za što zasluge pripadaju Konjogojskoj udruzi Baranja iz Branjinog Vrha. Desetak zaprega prodefirilalo je Gradskim stadionom, a komisija koja je pratila njihov defile najljepšom je ocijenila zapregu koju je ”vozio” Jasmin Gajšek. Kako je vrijeme odmicalo, atmosfera na poprištu Grahijade bila je sve uzavrelija. Kada je belomanastirski dimnjačar Mirko Đurin zapalio prvu vatru, za njim je to učinilo 70-ak natjecatelja.

Na svu sreću, tamni oblaci natrkrili su Beli Manastir i Baranju, što je prouzročilo i blagi pad temperature, koja se nije popela na najavljivanih 37 Celzijevih stupnjeva. U međuvremenu, članice udruge Društvo Naša djeca organizirale su igre za najmlađe. Nakon tri sata kuhanja, komisija na čelu s Ilonkom Horvat-Mamikom odlučila je da je najbolji grah u kotliću skuhala ekipa Udruge Majstori kotlića Slavonije i Baranje, koju je predvodo Ante Dozan. Drugo mjesto osvojila je seniorska ekipa Hrvatske konzervativne stranke (kuhar Veljko Frank), a treća je bila ekipa Čagljevi 2.

 

Sve skupa završilo je svirkom, za koju je zadužena bila skupina Krivi spoj. Među ostalima, Grahijadi su nazočili župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić sa suradnicima, gradonačelnik Belog Manstira Ivan Doboš, predsjednica Gradskog vijeća Belog Manastira Jadranka Sabljak i mnogi drugi.

Ivica GETTO
Website Apps