BATINA VRAĆA STARI SJAJ

3. kolovoza 2015.

U ovom je trenutku Batina među rijetkim baranjskim mjestima velikim gradilištima. Već su poprilično odmaknuli radovi na uređenju središnjeg trga, rekonstrukciji ”spomeničke ceste” i svega ostaloga obuhvaćenog projektom Dunavski pogled – uređenje javne turističke infrastrukture, nominiranom na jedan od natječaja za nepovratna sredstva iz EU fondova iz programa regionalne konkurentnosti, vrijednom nešto više od osam milijuna. Projekt je počeo u listopadu prošle godine kada su predstavnici općine Draž, na čelu s načelnikom Stipanom Šašlinom i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, potpisali ugovor o njegovom provođenju, čime je otklonjena svaka sumnja kako Batina, bar djelomice, neće vratiti stari sjaj, koji zaslužuje jedino baranjsko mjesto na Dunavu.

– Radovi su u punom jeku. Cijeli je projekt sastavljen od više, nazovimo ih, potprojekata, i svaki od njih ima svoj rok za završetak. Središte mjesta trebalo bi, ako vremenski uvjeti dopuste, biti gotovo do listopada ili studenoga ove godine, a svi poslovi vezani uz ovaj projekt trebali bi biti završeni do jeseni iduće godine – kaže zamjenik općinskog načelnika iz redova Mađarske nacionalne manjine, Šandor Šipoš. Naglašava kako projekt, osim potpunog uređenja samog mjesnog središta, obuhvaća i gradnju šetnice s javnom rasvjetom, koja će voditi od središta Batine do spomenika, potom rekonstrukciju ceste koja vodi prema spomen-kompleksu Batinske bitke, te sanaciju klizišta podno njega. Slaže se kako je Batina zaslužila ovakav projekt, čija će realizacija mnogo značiti mještanima.

– Neću reći da će sve skupa potpuno zaustaviti odlazak mladih iz Batine, ali se nadam bar djelomičnom zaustavljanju ovog trenda, posebice onih koji se bave turizmom – priča Šipoš, ističući kako se cijeli projekt zapravo veže uz nedavno otvoreno batinsko dunavsko pristanište, gdje će ove godine pristati 45 kruzera.

Podsjetimo, Batina je proljetos pojačana i novim turističko-ugostiteljskim sadržajem. Na brdu iznad Batine, u podnožju monumentalnog Augustinčićevog spomenika Pobjedi, na mjestu gdje puca jedan od najljepših pogleda na silnu rijeku i ”pola” Bačke, otvoren je caffe bar Barique. Kako je prilikom otvaranja istaknula vlasnica Marina Šašlin, njihovo je geslo – jer pogled je bitan, koje sasvim dovoljno govori o već spomenutom panoramskom pogledu koji nikoga od brojnih posjetijelja cijelom kompleksu Batinske bitke ne ostavlja ravnodušnim. Otvaranju Bariquea prethodilo je (18. ožujka) pristajanje prvog kruzera – River Arie, sa 140 putnika, većinom Amerikanaca, koje je dočekao topao, pravi proljetni dan, veliki broj mještana, štandovi s autohtonim proizvodima i tamburaši. Riječ je bila o petnaestodnevnoj kruzing turi od Budimpešte do Crnog mora, koja, zapravo, kreće avionskim letom iz Bostona…

Ivica GETTO
Website Apps