Štrajk u obrazovanju i znanosti nastavlja se i u srijedu, odlučeno je nakon što su u utorak poslijepodne čelnici Vertikale sindikata obrazovanja odbili Pismo namjere koje im je u utorak u ime Vlade ponudio ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar.

d050a19a5a3f3c10d0ca8394010cc562

 

Čelnici sva tri sindikata vertikale obrazovanja; Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja odbili su potpisati ponuđeno pismo namjere ocijenivši ga ponižavajućom i neozbiljnom ponudom, papirom koji nema nikakav pravni učinak. Najavili su da nastavljaju sa štrajkom koji su započeli u petak tražeći povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto.

Sindikat: Podcjenjivačko pismo – podcjenjivački odnos prema obrazovanju

Štrajk će sigurno nastaviti u srijedu u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a ovisno o daljnjoj odluci članstva, moguće i do kraja tjedna, odnosno do formalnog formiranje tehničke Vlade, koje će uslijediti nakon što predsjednica države raspiše datum izbora.

Sindikalni čelnici vjeruju da će Pismo namjere, koje će biti dostavljeno svim članovima sindikata, izazvati još veći revolt i veći odaziv štrajku jer bi, kažu, moglo “potaknuti i one koji nisu do sada štrajkali da pokažu ministru i ovoj vladi što misle o jednom tako podcjenjivačkom pismu i podcjenjivačkom odnosu prema obrazovanju”.

Ministar je na svečanosti u povodu dodjele priznanja učenicima iz strukovnih škola koji su osvojili nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima izjavio da je Vlada odlučila da će dani provedeni u štrajku biti plaćeni. Još jednom je ponovio da predizborno vrijeme nije vrijeme za povećanje plaća.

U pismu namjere, među ostalim, stoji da će ministarstvo obrazovanja pojedinačno sa svakim od tri sindikata vertikale obrazovanja, “nakon imenovanja nove Vlade RH, u skladu s mogućnostima državnoga proračuna, razmotriti prijedloge modela poboljšanja materijalnoga i socijalnoga statusa za zaposlenike u sustavu”.

Također piše da Vlada tim pismom iskazuje namjeru da će dinamiku realizacije toga modela “utvrditi do usvajanja državnoga proračuna za 2016. godinu”, a sindikati bi, da su pismo potpisali, time iskazali “namjeru da do usvajanja državnog proračuna za 2016. godinu neće koristiti svoje pravo na štrajk po osnovi poboljšanja materijalnoga i socijalnoga statusa”. Potpisnici pisma, stoji u njemu, suglasno “utvrđuju namjeru pokretanja razgovora o mogućnostima poboljšanja materijalnoga i socijalnoga statusa zaposlenika u sustavu obrazovanja i znanosti”.

Ministar Mornar pozvao roditelje da djecu pošalju u školu, smatra da je pismo namjere bilo korektno.

Ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar još je jednom pozvao roditelje da pošalju djecu u škole ističući da je djeci mjesto u školama, bez obzira što se štrajk nastavlja. Ocijenio je kako je “Vlada RH ponudila sindikatima jedan vrlo korektan dokument u kojemu jasno iskazuje da su obrazovanje i znanost prioritet ove države i da će poslije izbora ozbiljno pregovarati o plaćama, o materijalnim i drugim poboljšanjima njihovog statusa”, međutim, da “nije korektno stavljati na papir sporazum koji će biti obvezujući za neku drugu vladu, koja god to bila”.

“I dalje želimo razgovarati, i dalje držimo da je obrazovanje važno, i dalje ostajemo pri stavu da treba povećati plaće, ali ponavljam, ne možemo to učiniti tjedan dana prije nego što postanemo i formalno tehnička vlada i opteretiti iduću vladu”, istaknuo je u utorak Mornar dodavši da je jedino što traže “odgoda ovih razgovora za dva mjeseca”.

MZOS kaže da je odaziv štrajku u utorak bio manji nego proteklih dana štrajka

Podatci koje je prikupio MZOS-a pokazuju da je u utorak u srednjim i osnovnim školama štrajkalo oko 33 posto zaposlenih te da je 45 posto škola u cijelosti radilo.

Broj zaposlenika koji su štrajkali pao je u odnosu na prethodne dane, sa 51 posto sudionika u štrajku prvog dana na 40 posto drugi dan te na 33 posto treći dan, tvrde u MZOS-u. Prema podacima koje su zaprimili u utorak 15 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, u 604 osnovne škole u štrajk je uključeno 35,4 posto radnika, a u 318 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 34,3 posto radnika.

Podaci se temelje na podacima zaprimljenim od ureda državne uprave u županijama, koji iste, također, objavljuju i na svojim mrežnim stranicama, a možebitna razlika u broju obrađenih škola u odnosu na podatke od ponedjeljka, 28. rujna, leži u činjenici da dio škola nije uredima dostavio podatke za svoje zaposlenike, napomenuli su u MZOS.

Sindikalni podaci su u pravilu drugačiji, oni prikupljaju podatke među sindikalnim članstvom, a ne kao ministarstvo među svim zaposlenima, pa je tako srednjoškolski sindikat u utorak izvijestio da se u najmanje 75 posto srednjih škola štrajk odvijao u u potpunosti ili djelomično, a štrajku se odazvao približno isti postotak članova srednjoškolskog sindikata kao i prethodnih dana.

Sindikat hrvatskih učitelja jučer je dostavio samo djelomične i privremene podatke koje je prikupio u sedam županija štrajku, a po njima se u osnovnim školama štrajku u utorak odazvalo 54 posto njihova članstva.

Website Apps