ZAŠTIĆEN BARANJSKI KULEN

23. rujna 2015.

Pored krčkog pršuta, ekstra djevičanskog maslinovog ulja s Cresa, neretvanske mandarine, ogulinskog kiselog zelja/kiselog kupusa Republika Hrvatska dobila je još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu – a to je baranjski kulen.

index

Proces zaštite naziva „Baranjski kulen“ (ZOZPI) započeo je u kolovozu 2010. godine, kada je Udruga proizvođača baranjskog kulena podnijela  Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva „Baranjski kulen“. Ministarstvo poljoprivrede rješenje o registraciji donijelo je u srpnju 2012., a godinu i pol dana kasnije uputilo je zahtjev Europskoj komisiji  za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla „Baranjski kulen“ na razini Europske unije i sada je, nakon procedure ovaj baranjski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

kulen

Kako je priopćeno iz resornog ministarstva, zaštita proizvoda „Baranjski kulen“ temelji se na njegovom ugledu. Njegova proizvodnja obuhvaća područje Baranje koju administrativno čini grad Beli Manastir i općine Bilje, Čeminac, Darda, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac. „Baranjski kulen” je fermentirana trajna kobasica, proizvod od usitnjenog svinjskog mesa, začinjenog mljevenom paprikom i bijelim lukom te paprom, napunjen u svinjsko slijepo crijevo (caekum) ili  „katicu“. Ovalna je oblika i čvrste konzistencije, oblik je određen ovitkom koji je u potpunosti ispunjen smjesom. Težina gotovog proizvoda iznosi minimalno 0,80 kg. Na presjeku ima karakteristično ujednačen izgled, što se postiže korištenjem uvijek iste granulacije od 8 mm prilikom usitnjavanja mesa u pripravi nadjeva. Dominira miris po dimu, karakterističan za proizvode od mesa koji se podvrgavaju hladnom dimljenju. Okus mu blago je ljut, zbog dodatka mljevene paprike, s karakterističnom aromom dimljenog fermentiranog mesa koju nadopunjuje bijeli luk i papar – opis je proizvoda koji može nositi naziv „Baranjski kulen

Tatjana Mautner

Previous Post
«
Website Apps