MARCELA TREBA NAŠU POMOĆ

19. rujna 2015.

Nema dana a da Vlatka Bognar ne zaželi jednu te istu želju – da njezina 18-godišnja kći Marcela može bar sjesti u invalidska kolica. Traje to već gotovo tri godine, koliko je prikovana za krevet. Tužna priča počela je nakon obične vožnje biciklom u društvu prijateljice. Marcela je, naime, tog kobnog dana, prije gotovo četiri godine, pala s bicikla i udarila se u glavu.

– Sjećam se da je došla kući i otišla spavati. Za njom je stigla mlađa kći Nikoleta, i rekla nam sve što se dogodilo – prisjeća se majka Vlatka. Odmah su otišli u Osijek na Odjel traumatologije, gdje je konstatiran blagi potres mozga. Marcela je, nastavlja, nakon toga hospitalizirana na Odjelu neuropedijatrije u osječkom KBC-u.

– Nije dugo trajalo kada je počela nekako nakrivo hodati i sjediti, nagnuta na lijevu stranu. Upućena je stoga na vježbe u Bizovac, gdje je ušla na vlastitim nogama, a izišla u kolicima – priča majka.

Po drugi su je put tada htjeli zadržati na Odjelu neuropedijatrije u Osijeku, ali je na inzistiranje supruga Gabora upućena na Neurologiju zagrebačkog KBC-a Rebro, gdje je jedno vrijeme boravila. Dijagnosticirana joj je distonija, bolest protiv koje nema lijeka.

– Profesorica iz KBC-a Rebro, na čijem je odjelu Marcela ležala, samo nam je rekla da smo došli prekasno. Stanje joj već godinama pokušavaju popraviti botoksima koji bi trebali pokrenuti mišiće. Primila ih je već četiri puta, ali nekog značajnijeg poboljšanja nema – objašnjava majka, naglašavajući da ovih dana ponovno očekuju poziv za Zagreb kako bi pokušali novo liječenje. Dodaje kako im je najveći problem boravak u Zagrebu u vrijeme Marcelinog liječenja, koje uvijek traje između 20 i 30 dana.

Peteročlana obitelj Bognar, naime (supružnici Vlatka i Gabor, te djeca Marcela, Nikoleta i Davor), s kojima privremeno borave još najstariji sin Mihael s nevjenčanom suprugom i malim djetetom, živi od približno 2500 kuna mjesečno. Gaboru od mirovine ostaje 800 kuna budući da plaća automobil koji su morali kupiti zbog Marcele, a ostatak je iznos koji majka prima kao roditelj njegovatelj. Uz sve to Vlatka boluje od dijabetesa.

– Što da vam kažem? Profesorica je škrta na informacijama i ponavlja samo kako smo došli prekasno. Mi se ne predajemo. Nadamo se samo da će Marcela bar uspjeti sjesti na krevet – kaže Vlatka Bognar.

A Marcela je svjesna svega što se oko nje i s njom događa. Već tri godine leži isključivo na lijevom boku, sa zgrčenim nogama. Ponekada legne na leđa, ali joj majka mora držati noge. Uspjela je položiti drugi razred srednje škole. Profesori joj, naime, dolaze kući i daju zadatke, a nakon određenog vremena ispituju. Nedostaju joj prijatelji i razgovor s njima. Ni ona ne gubi nadu da će jednog dana, ako ništa drugo, bar uspjeti sjesti u invalidska kolica. U onima koja trenutačno ima – može samo ležati…

Peteročlanoj obitelji koja živi od 2500 kuna mjesečno svaka će pomoć dobro doći.

Uplate su moguće na račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb,

na ime Gabor Bognar – IBAN: HR8523400093111. Kontakt-telefon obitelji je 031/729-074.

Ivica GETTO
Previous Post
«
Website Apps