NOVI PROIZVODI IZ UPRIV–A

1. listopada 2015.

Želite li nekoliko trenutaka provesti u društvu Crvene Marte i pritom grickati jezgru kajsijine koštice, pravo mjesto za to je “tvrđava” na ulazu u Kneževe Vinograde iz smjera Osijeka – kušaonica, i destilerija, Udruge proizvođača rakije iz voća (UPRIV). Upravo jezgra kajsijine koštice i eliksir za žene, Crvena Marta, novi su, neobični, zanimljivi i nadasve ukusni proizvodi vrijednih UPRIV-aca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Budući da smo odradili sezonu kajsija, koje prije proizvodnje rakije otkoštavamo, zaključili smo kako bi bilo dobro iskoristiti gotovo cijeli njezin plod. Poigrali smo se nazivom i novi proizvod nazvali B17, budući da jezgra koštice sadrži taj vitamin, za koji se može pročitati kako ima svojstvo vezanja štetnih tvari pa je, na neki način, antikancerogen – priča Davorin Škoflek, dopredsjednik UPRIV-a. Nakon otkoštavanja i drobljenja, jezgre miješaju s baranjskim medom ili solju te ih pakiraju u 70-gramske staklenke. Tako nastaje ukusna grickalica, koja se sjajno sljubljuje s rakijom od kajsije.

– Nakon otkoštavanja kajsija, dobili smo 200-tinjak kilograma koštica, što je golema količina, pa nećemo sve ni zapakirati. Mogu reći da je otkoštavanje znatno kompliciraniji posao od drobljenja koštica – objašnjava, napomnjući kako koštice završavaju u drobilici, nakon čega se jezgra vadi specijalnom tehnikom. Nije čuo za sličan proizvod pa se bez problema mogu pohvaliti kako su ga lansirali prvi u Hrvatskoj.

Nisu stali samo na B17. Odlučili su počastiti i žene, i to ne bilo čime, već pravim eliksirom vezanim uz legendu o Crvenoj Marti. Baza eliksira su liker od višanja i rakija od jabuka, uz tajni sastojak koji ljubomorno čuvaju.

– Naša je preporuka jedino da ga žene piju u prisutnosti vlastitog muškarca jer inače ne odgovaramo za eventualne posljedice – u polušali savjetuje Škoflek, a na zamolbu da preporuči i količinu napitka, sa smiješkom odgovara kako dovoljno govori činjenica što ga pune u bočice zapremnine od jednog decilitra.

– Eliksir će biti promoviran najvjerojatnije u listopadu, kada očekujemo završetak radova u podrumu ispod kušaonice – kaže Škoflek.

Vođeni idejom da se domaća, vrhunska voćna rakija, prepozna kao proizvod koji zaslužuje posebnu pozornost, članovi UPRIV-a izdali su knjigu “Izvorno hrvatsko za EU”. U njoj se može pročitati štošta o proizvodnji voća i rakije, načinu konzumiranja rakija, zakonima i pravilnicima…

Na druženje u Kneževoj kušaonici, čiji eksterijer i interijer vraćaju u prošlost, rado se svraća. Kušaonicom dominira golemi okrugli stol izrađen od stare slavonske hrastovine, od koje su i masivne stolice, poput onih iz povijesnih filmova o kneževima, prinčevima i kraljevima. Kušati rakiju zavaljen u njih pravi je ugođaj. Tko zna, nekom se možda i ukaže Crvena Marta…

Ivica GETTO
Website Apps