BARANJA KAO BORDEAUX

25. listopada 2015.

Goldberg Merlot 2012. nagrađen je zlatnom medaljom na međunarodnom ocjenjivanju Emozioni dal Mondo, dok je Cabernet Sauvignon 2009. proglašen najboljim hrvatskim vinom u izboru novinara ocjenjivača.

Sve je počelo 2010. godine, kada je vrhunski Merlot iz 2008. godine, Vina Belje osvojio zlatnu medalju na londonskom Decanter Word Wine Awards, jednom od najutjecajnijih i najrespektabilnijih ocjenjivanja vina u svijetu. Od tada pa do danas, crna beljska vina okićena su čitavim nizom najsjajnijih odličja. Tako je bilo i na netom završenom ocjenjivanju – Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme, najvećem svjetskom ocjenjivanju ove dvije sorte, koje je održano u talijanskom gradu Bergamu. Goldberg Merlot 2012., naime, nagrađen je zlatnom medaljom za kvalitetu, a dodatno priznanje za beljsku vinariju zasigurno je nagrada novinara, koji su odlučili da je Cabernet Sauvignon 2009. iz Vina Belje najbolje hrvatsko vino predstavljeno u Bergamu.

– Zlatna medalja za naš Goldberg Merlot još je jedna potvrda vrhunske kvalitete crvenih vina iz Baranje koja postaje međunarodno cijenjeni terroir za Merlot i Cabernet Sauvignon. Posebno nam je drago zbog priznanja koje je naš Cabernet Sauvignon dobio od novinara, jer time potvrđujemo visok ugled Vina Belje u široj vinskoj javnosti – istaknula je nakon dodjeljivanja medalje i priznanja Suzana Zovko, enologinja Vina Belje, objašnjavajući kako poseban karakter Goldberg Merlota dolazi od izabranih prosušenih bobica odnjegovanih u bačvama od slavonskog hrasta i tišini stoljetnog podruma. Vino je moderno, dinamično, punog tijela s izraženom voćnošću i jedinstveno po harmoničnoj punoći okusa koji se dugo zadržava u ustima. Cabernet Sauvignon je, pak, tradicionalno, mekano, toplo vino savršenog balansa između voćnosti i pikantnosti. Priznanja dobivena u Bergamu potvrđuju veliki potencijal Baranje i hrvatskog Podunavlja u proizvodnji izuzetnih i autentičnih vina koja oduševljavaju i svjetske znalce. Uzgoj crnih sorti grožđa u Baranji nije “od jučer”. Doduše, jedno vrijeme vina od crnih sorti grožđa bila su nepravedno zapostavljena. Tek vađenjem starih i podizanjem novih vinograda vratila se i stara “priča”. Dokaz je, primjerice, Merlot iz 2008. godine, najvino Decanter Word Wine Awardsa. Te je godine, u stvari, obavljena prva “prava” berba iz relativno novog vinograda, iz kojega je ista sorta idućih godina osvojila čitav niz najsjajnih svjetski priznatih odličja. Dakako da na uspjehu treba zahvaliti vrijednim beljskim vinogradirama i stručnjacima, te velikom Agrokorovom ulaganju. Samo u novu vinariju, jednu od najmodernijih u regiji, uloženo je 20-ak milijuna eura. Podsjetimo, kapacitet joj je osam milijuna litara, u njoj su instalirana 247 inoks spremnika talijanske tvrtke Gortani, od kojih je najveći kapaciteta 100.000 litara. Među najsuvremenijim tehnološkim dostignućima kojima se vinarija odlikuje, posebno mjesto zauzimaju kontrolna soba i kontrolni monitori, pomoću kojih se obavlja potpuno kompjuterizirana i automatizirana kontrola prijma i prerade grožđa te skladištenje vina.

Usporedo s vinarijom, radilo se i na podizanju novih vinograda pa trenutačno raspolažu s više od 600 hektara vinograda u komadu. Istovremeno, Belje intenzivno radi na razvoju kontinentalnog (vinskog) turizma. Vidikovac u srcu baranjskog vinogorja, vinsku cestu koja poput zmije vijuga vinogradima te stoljetni podrum s kušaonicom, samo prošle godine posjetilo je 10.000 ljudi, a kako ističu, ove godine broj posjeta sigurno će biti veći. Prekrasni pogled, turističke berbe (upravo je pri kraju berba crnog sortimenta) i opuštanje u vinariji, goste ne ostavljaju nimalo ravnodušnim. Bez riječi su, primjerice, ostali sudionici brojnih „američkih tura“ koje iz Dubrovnika stižu čak do Baranje, kao i trojica francuskih studenata, populatnih zbog filmića o Hrvatskoj, koji su nedavno posjetili Baranju. Ravnodušna nije ni struka. Vinari iz Bordeauxa su, tako, nakon prošlotjednog predstavljanja svojih vina i kušanja beljskih, rekli kako se Merlot i Cabernet Sauvignon s baranjskog terroira može usporediti s onima koje dolaze iz Bordeauxa. Stoga nije slučajno da isti stav izražavaju i domaći vinski stručnjaci, novinari i sommelieri koji Baranju nazivaju – hrvatskim Bordeauxom.

Ivica GETTO
Website Apps