BICIKLISTIČKI VIKEND U BARANJI

26. listopada 2015.

U suorganizaciji udruge za rekreativni biciklizam Kotrljaneri, Belja i osječkog Lions Cluba Kuna, jučer je na beljskoj Vinskoj cesti održana rekreativno-antinatjecateljska humanitarna biciklijada “Osvajanje Garmischa”.

Zbog prekrasnog babljeg ljeta i još ljepšeg krajolika, na biciklijadu se odazvalo više od 60 sudionika iz raznih krajeva Slavonije i Baranje te biciklisti iz Sombora. Nakon okupljanja u čeminačkom cafe-baru Canimeč, kolona biciklista krenula je prema beljskoj vinskoj cesti u srcu baranjskog vinogorja, točnije prema 200-tinjak metara dugom usponu na njoj, među biciklistima spontano nazvanog “baranjski Garmisch”. Tamo je održano (anti)natjecanje budući da su pobijedili oni koji su bili – najsporiji. Brzina je trebala biti odlika samo gurača bicikala. Neupućeni bi pomislili da je riječ o jednostavnoj biciklističkoj utrci, ali zadihani natjecatelji na cilju najbolji su dokaz da sporo voziti na poprilično strmoj stazi nije nimalo jednostavno. No na napor su više-manje svi brzo zaboravili uživajući u prekrasnom pogledu na pola Baranje, nepregledne blagorodne vinograde i, kasnije, u novoj beljskoj Vinariji te ukusnom baranjskom kulenu, čije je geografsko podrijetlo zaštitio EU, i ostalim tradicionalnim delicijama.

– Ovo je šesta bicklijada u našoj organizaciji, četvrta u suradnji s osječkim LC-om Kune i prva u suradnji s Beljem. Sve su humanitarnog karaktera, a kako bi bilo zanimljivije, u ovu biciklijadu smo ugradili antinatjecateljski štih – kaže Darko Marschhauser, predsjednik Kotrljanera, naglašavajući kako su izuzetno zadovoljni odzivom. Dodaje da su sudionici biciklijade različite životne dobi, a zbog zahtjevnosti staze nisu pozvali maloljetne bicikliste. Kao i svi natjecatelji, oduševljen je beljskom vinskom cestom kojom se često vozi. Za svibanj iduće godine najavio je novu veliku biciklijadu.

Riječi zadovoljstva nije skrivala ni Verica Jovanovski, predsjednica LC-a Kune, podsjetivši kako s Kotrljanerima surađuju već četiri godine i kako se rado odazivaju humanitarnim akcijama.

Inače, sudionici su se natjecali u tri discipline: tko će sporije doći do cilja vozeći bicikl (muškarci i žene) te tko će prije do cilja gurajući bicikl. Najsporiji su bili Tomislav Rudnički i Sanja Petlić, dok je u kategoriji gurača najbrži bio Alen Petrov. Nagrade je zaslužilo po troje prvoplasiranih u svakoj kategoriji.

Ivica GETTO
Website Apps