BARANJA OPET NA “KRAJU REDA”

2. listopada 2015.

Baranja je opet zadnja rupa na svirali. Zaključili su tako u udruzi Baranjski leptirići nakon što su zaprimili odluku o dodjeli nepovratnih sredstava udrugama koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju za školsku godinu 2015./2016. Za cijelu Baranju, naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo im je samo jednog pomoćnika u nastavi, premda su stvarne potrebe znatno veće.

– Prošle školske godine u Baranji smo imali devet pomoćnika posredovanjem naše udruge, a 17 posredovanjem osnivača škola, Županije osječko-baranjske. Za ovu školsku godinu iz Ministarstva su garantirali kako će pomoćnika dobiti sva djeca koja ga trebaju. Županija je nominirala 18 učenika iz Baranje, s kojima bi trebalo raditi 13 pomoćnika u nastavi, što je prihvaćeno, premda je daleko ispod realnog broja. Raspisan je i natječaj za udruge, pa smo mislili da će, ipak, pomoćnike dobiti sva djeca kojoj su oni potrebni, ili bar većina – priča Držislav Šušak, predsjednik Baranjskih leptirića, sa žaljenjem konstatirajući kako je projekt prošao, ali im je zbog novih kriterija i ”nedostatka novca” odobren samo jedan pomoćnik. Tražili su ih 18 za 24 učenika. Udruga je uložila žalbu, ali joj do jučer nitko iz resornog ministarstva nije odgovorio.

– Tražimo da se odluka ponovno razmotri i na kraju uvaže naše primjedbe i razlozi – kaže Šušak, napominjući kako su izrazili i nezadovoljstvo manjkom komunikacije, definiranošću uvjeta, organizacije i kriterija koji prate natječaj, zaključivši kako se sve opet lomi na najružniji način – preko leđa djece. Nije im jasno kako novac može biti kriterij hoće li djetetu biti omogućeno ustavno pravo na jednakost i obrazovanje, to više što svako dijete ima rješenje o primjerenom obliku školovanja. Podsjeća i na činjenicu da, u trenutku objavljivanja natječaja na mrežnim stranicama MZOS-a, ni u jednoj rečenici nisu, kao uvjeti za prijavu, bili postavljeni kriteriji na koje se u odluci Ministarstvo poziva.

– Baranja ne može vječno biti nečija slučajna pogreška i zadnja rupa na svirali. Duboko žalimo što se baš nitko za nas godinama ne brine, ali naše žaljenje ovoj djeci pomoćnike neće osigurati – naglašava Šušak, dodajući kako je udruga Baranjski leptirići napravila sve što treba kako bi spasila one za koje su drugi zaboravili da postoje. Ističe dobru suradnju s Osječko-baranjskom županijom te naglašava kako se nada i vjeruje da će nadležni u MZOS-u njihovu žalbu usvojiti.I.Getto

Previous Post
«
Website Apps