Načelnici općina Bilje, Darda, Draž i Petlovac te gradonačelnik Grada Belog Manastira, potpisali su jučer sa županom osječko-baranjskim Vladimirom Šišljagićem ugovor o dodjeli financijske pomoći iz županijskog proračuna. Kako je istaknuo Šišljagić, riječ je o kapitalnim projektima u vrijednosti od ukupno približno 900.000 kuna, koje će jedinice lokalne samouprave utrošiti na razne načine, vezano uz izgradnju ili obnovu komunalne infrastrukture i slične projekte.

– Potrebe jedinica lokalne samouprave daleko su veće od onoga što im možemo dati, ali sretan sam što im uopće nešto možemo dati – istaknuo je Šišljagić, naglašavajući kako su ujedinili potrebe koje su općine iskazale tijekom godine, približno dva mjeseca prije kraja godine, u vrijeme kada su se ”povukla” sredstva iz proračuna ministarstava. Istaknuo je kako je županija u ovu namjenu osigurala 7,5 milijuna kuna, a novac je dodijeljivan na temelju kriterija određenih pravilnikom. Na potpisivanju ugovora nisu se pojavili načelnici općina Čeminac, Kneževi Vinogradi i Popovac, a upitan zašto njima nisu dodijeljena sredstva, Šišljagić je odgovorio kako te općine nisu podnijele zahtjeve, ali su sredstva povukle s nekih drugih pozicija. Naveo je primjer projekata vezanih uz energetsku učinkovitost u kojima je Županija sudjelovala s približno šest milijuna kuna. Isto tako, sve su baranjske općine inkasirale određeni dio sredstava iz županijskog proračuna vezane uz školstvo, zdravstvo, poslovne zone i slične projekte.

Prije potpisivanja ugovora o dodjeli financijske pomoći iz županijskog proračuna, župan Šišljagić sa suradnicima posjetio je tvrtku Rabo d.o.o. Kneževi Vinogradi, u čijem je vlasništvu jedna od najvećih hrvatskih plantaža jabuka. S kapacitetima, načinom skladištenja, pakiranja, izvoznim rezultatima, proizvodnjom sadnica i ostalim, upoznao ga je Nikola Velicki, direktor tvrtke. Kako je istaknuo Šišljagić, skladišni prostor za voće jedan je od većih problema Osječko-baranjske županije. Naglasio je kako je Osječko-baranjska županija pokrenula regionalni distribucijski centar koji se sastoji upravo u ovakvim kapacitetima koji nedostaju. Inače, kapacitet skladištenja tvrtke Rabo je 2700 tona.I.Getto

Website Apps