OSNOVANA UDRUGA VERBALNI DELIKT

1. listopada 2015.

Najnoviji slučaj prekršajne prijave zbog pjevanja bećarca u Valpovu još je jedan dokaz da je Slavonija i Baranja vrlo plodno tlo. Ali tlo plodno za – verbalne delikte!
Naivno smo mislili da su iza nas YU vremena kada se Hrvate zbog pjevanja Vile Velebite ili Ustani bane slalo na Goli otok gdje su neki pjevači ostajali i „bez glave“.
U Hrvatskoj se doduše zbog pjevanja više ne ide na otoke, ali pjevači u ovršnom postupku mogu ostati i bez kuće.
Mladi bećar iz Valpova koji prije pjesme nije provjeravao kako je tko odjeven u publici ni ne sluti da osim novčane kazne gospođa u plavoj bluzi protiv njega može podići i tužbu za naknadu štete zbog povrede osobnosti. A ti iznosi najčešće imaju i koju nulu više od 5.000 kn. Pa ako mladi bećar inače student na svom računu nema pedesetak ili više tisuća kuna, u ovršnom postupku mu vrlo lako na „bubanj“ može otići sva imovina koju ima; kuća, auto, njiva…

Upravo zbog sve češćeg „biznisa“ sa ustavnim pravom kojim se građanima jamči sloboda mišljenja i govora (pa i pjevanja,op.p.), Vladimir Šplajt je ovih dana u Osijeku registrirao udrugu za zaštitu ljudskih prava „Verbalni delikt“.

http://freemail.net.hr/download.php?msg_id=0000000017de0001eb1002153528&idx=5&filename=IMGP7260.JPG&r=17.454040992925577

O ciljevima i djelatnosti ove udruge, učlanjivanju i pomaganju udruge svih onih koji se protive sve većim ograničenjima mišljenja, govora i pjevanja uskoro će biti više riječi na stranicama našeg portala.

Website Apps