Mala moja, ti u plavoj bluzi, makni mi se, stojiš mi na pruzi, orilo se iz svih grla na završetku 4. Susreta reproduktivnih folklornih ansambala koji je u subotu u prepunoj belomanastirskoj kinodvorani uspješno organizirao HKUD Beli Manastir. Manifestaciju su nazvali “U jesen si Baranjo lipa”, a nastupi domaćina i gostiju izazivali su salve pljeska zadovoljne publike. Sve je počelo nastupom domaćina, čiji su članovi prikazali pokladni običaj baranjskih Šokaca – paljenje uljica (obredna vatra) te pjesme i plesove iz Grobinštine.

Potom se, plesovima iz Slavonije, predstavio KUD “Ivan Kapistran Adamović” iz Čepina (kasnije su nastupili s plesovima iz Posavine), dok su članovi HKD-a Lisinski iz Našica izveli jedno od niza šetanih kola iz našičkog kraja. Nisu zaboravili ni na dalmatinske običaje s otoka Ugljana. Fanti se zbiraju, svoj je prvi nastup nazvao osječki HKUD Željezničar, prikazavši dio zagorskih običaja vezanih uz ispraćaje u vojsku, dok su u drugom nastupu ”skoknuli” do Međimurja. Dva puta na scenu izišli su i fokloraši iz HKUD-a Valpovo 1905, u čijim je redovima nastupio i u posljednje vrijeme najpoznatiji hrvatski bećar, Branislav Čolaković. Valpovčani su pokazali kako se pleše u Bačkoj i Srijemu, dok su na kraju predvodili pjevanje bećaraca. Pjesmama i plesovima Slavonije, te onima iz starog Splita, predstavio se HKGD Dunav iz Vukovara.

Manifestaciji je prethodio obilan šokačaki stol, koji je obilovao autohtonim, slatkim i slanim delicijama, te veliko kolo u koje su se uhvatili svi sudionici. Suorganizatori manifestacije bili su Centar za kulturu grada Belog Manastira, Osječko-baranjska županija i Ogranak Matice hrvatske Beli Manastir, a pokrovitelji grad Beli Manastir, Osječko-baranjska županija i Ministarstvo kulture RH.

Glas Slavonije

Website Apps