HNK OSIJEK – PREMIJERNO IZVEDENA “MOĆ ZEMLJE” JANKA MATKA

fc_hnk_osijek

Matea Grabić i Ivan Ćaćić opravdali su povjerenje redatelja

Uz sjajan uspjeh dramske predstave “Moć zemlje” za koju je tekst prema svom istoimenom romanu napisao Janko Matko, premijerno održane u petak, 27. studenoga u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, osječki je teatar, za, nadamo se, narednih desetak i više godina dobio sjajan mladi glumački par, koji će moći nositi repertoar i odigrati glavne role i u drugim, zahtjevnijim predstavama.

Poželjesmo da redatelj Želimir Mesarić ponovno ne napravi prekid od 17 godina da ponovno dođe raditi s osječkim glumcima na osječkoj kazališnoj sceni. Jer uz odličnu predstavu otkrio nam je, a da to možda nije ni znao, dvoje mladih glumaca izabravši ih za nositelje glavnih rola. I nije pogriješio. Rekla je to i publika pljeskom na kraju predstave. Gotovo kompletan ansambl (osim Sandre Lončarić Tankosić i Vladimira Tintora), sa, također, sjajnim glumcima iz čak tri generacije, odlično je odigrao svoje uloge. Među njima su umjetnici, koji će nositi glavne uloge u narednim predstavama, no za zahtjevne uloge mlađih više neće biti dileme.

Uz glumce u predstavi je sudjelovalo dvoje opernih solista, koji su svojim pjesmom – slavonskom tradicionalnom, još više predstavu približili Slavoniji. Vrlo korektno svoje su uloge odigrali svi – Davor Panić, Ljiljana Krička Mitrović, Ivana Gudelj, Duško Modrinić, Antonio Jakupšić, Aleksandar Bogdanović, Anita Schmidt, Aljoša Čepl, Radoslava Mrkšić, Vjekoslav Janković, Antonija Pintarić, Jasna Odorčić, Petra Blašković, Mario Rade, Miroslav Čabraja, Zorislav Štark, operni solisti Ivana Medić i Damir Baković te mališan Nikola Pavišić, koji se već odlično snalazi na osječkoj sceni. Posebice još valja spomenuti odlične video uratke, koji su dočarali šumu i sve što se u njoj događalo (konji) te interijere.

O tekstu ne treba mnogo govoriti. Autor je Janko Matko, kako ga zovu pučki pisac. Pa su mu takvi i likovi i dijalozi. Nikako u lošem smislu. Nema tu karakterizacije, razrađivanja likova, dubokoumnih monologa ili dijaloga. Sve je pučko, ali dobro. Na gostovanjima, posebice po Slavoniji, predstava će sigurno dobro proći, a ostalim dijelovima Hrvatske treba marketinški pristupiti. Dovesti predstavnike iz drugih gradova na predstavu u Osijek. Pa neka odluče.

Scenograf predstave Davor Antolić, kostimografkinja Danica Dedijer, oblikovatelj svjetla Saša Mondekar, autori video projekcija Willem Miličević i Vice Rosinni dali su svoj puni doprinos uspjehu. No posebice se izdvaja rad jezične adaptatorice Ane Cvenić te izbornika glazbe Želimira Mesarića i Igora Valerija (korepetitora osječkog HNK). Doista kada se očekivala tamburica u slavonskom ambijentu, publika je dobila nekoliko pučkih napjeva (sjajno izvedenih u prolazu) te prelijepu glazbu J. S. Bacha taman odmjerenu za scene u kojima se javlja.

Iako su steptici sigurno blago negodovali zbog odabira Matka, ako su bili na predstavi, ugodno su se iznenadili. Predstava je (100 minuta) vrlo gledljiva, čak izvrsna. Tko ju zbog nekih razloga nije pogledao može to već danas (ponedjeljak, 30. studenoga) u 20 sati. A bit će na repertoaru ove, a i narednih sezona.

Website Apps