PIA IZ BELOG MANASTIRA PLANIRA ŠIRITI SE NA CIJELU HRVATSKU

 

BELI MANASTIR – Prije nešto više od mjesec dana u Belom Manastiru osnovana je tvrtka Personal International Agency – PIA, koja radi na posredovanju pri zapošljavanju za njemačke, a u budućnosti će to činiti i za hrvatske tvrtke. Ideja se rodila u glavama Ditmara Künziga, suvlasnika i direktora PIA-e, Christiana Heinzla, drugog suvlasnika, člana Odbora za gospodarstvo njemačkog Bundestaga i vlasnika njemačke tvrtke LPH, te Marije Gunzinam, vlasnice nedavno osnovane belomanastirske tvrtke Privilegium.

– Višak radne snage i loša gospodarska situacija u Hrvatskoj rezultirali su traženjem radnih mjesta u inozemstvu. S druge strane, zahtjevi modernih njemačkih poduzeća bili su neprikladni zbog jezičnih barijera i stručnih kvalifikacija radnika iz istočne Europe – objašnjava Künzig razloge osnivanja tvrtke u Hrvatskoj, napominjući kako im je misija pronaći kvalitetne radnike, prekvalificirati ih i pomoći im da nauče jezik. Tvrdi kako je u Njemačkoj velika potražnja za kvalitetnim radnicima, što je jedan od jamaca da će PIA poslovati uspješno. Ističe kako je put do odlaska na rad u Njemačku relativno jednostavan.

– Svi zainteresirani mogu nam se javiti osobno, preko maila ili telefonom. Na nama je da, preko životopisa ili osobnog kontakta, utvrdimo kvalifikaciju i osobu usmjerimo na prekvalifikaciju ili obuku koja će se obavljati u Hrvatskoj. Nakon završene prekvalifikacije, polaznicima se, uz međunarodni certifikat, nudi ugovor za zapošljavanje u Njemačkoj, gdje LPH preuzima daljnju brigu o njima, vezanu uz smještaj ili podršku kod odlazaka tijelima državne uprave – kaže, naglašavajući kako su već pronašli tvrtku partnera koja će raditi na prekvalifikacijama, te kako prvu pripremaju već za siječanj. Riječ je o prekvalifikaciji za zavarivače, inače vrlo tražene u Njemačkoj.

Za razliku od nekih tvrtki koje su se već pojavljivale u Hrvatskoj i od ljudi tražile određene novčane iznose te potom netragom nestajale, PIA troškove prekvalifikacije i tečajeva njemačkog jezika snosi sama – vlastitim novcem ili preko raznih subvencija i EU fondova.

– Ovdje smo otvorili tvrtku, planiramo se širiti na cijelu Hrvatsku i tražimo partnere. Suvlasnik tvrtke je Christian Heinzl, član Odbora za gospodarstvo njemačkog Bundestaga, koji si sigurno ne bi dopustio nečasne radnje – odgovara na naš upit o troškovima prekvalifikacije i tečajeva, odnosno ozbiljnosti tvrtke. Ističe kako razmišljaju i o “kontrapriči”, dovođenju njemačkih poduzetnika u Hrvatsku. Upravo ovdje vidi veliku Heinzlovu ulogu zbog njegove povezanosti s njemačkim gospodarstvenicima, a ima i informacije da određeni interes postoji. Pohvaljuje suradnju s gradonačelnikom Belog Manastira Ivanom Dobošem koji ga je upoznao s potencijalima Baranje i okolice. I Doboš je, naglašava Künzig, jedan od razloga zašto su za sjedište tvrtke izabrali baš Beli Manastir.

 

Izvor:Glas Slavonije/Ivica Getto

Website Apps