Danas, 10.12. navršava se 16 godina od smrti Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske. . Rođen je u Velikom Trgovišću 14. svibnja 1922, aktivno uključen u antiašističku borbu, a od 1942 član Komunističke partije Jugoslavije.

Vrlo rano, još u prvoj polovini pedesetih godina, Tuđman se je počeo baviti znanstvenim radom. Objavio je veći broj radova, posebnih izdanja rasprava i članaka, više od 150, iz povijesnih znanosti, vojne teorije, suvremene nacionalne povijesti te filozofije povijesti i međunarodnih odnosa.

Tuđmanova se djelatnost od osnutka Instituta za historiju radničkog pokreta Hrvatske sve više može okarakterizirati kao nacionalno-disidentska. Tuđman je među prvima u socijalističkoj Hrvatskoj otvorio raspravu o hrvatskim nacionalnim temama.

Uoči sloma komunizma, u lipnju 1989., osnovao je HDZ s idejom da se na programu državnog osamostaljenja Hrvatske uspostavi masovni nacionalni pokret koji bi okupio različite političke sastavnice i ideološke tradicije.

Od 26. lipnja 1990. godine postaje predsjednik Republike Hrvatske te je tu dužnost obavljao do smrti, 10.12.1999.godine.

Smrću prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana je završilo najuspješnije doba novije hrvatske povijesti i obnova hrvatske državnosti. To doba čini kraj polustoljetnog komunističkog režima i stvaranje samostalne i suverene Republike Hrvatske. Unatoč nepovoljnim međunarodnim okolnostima i agresiji kojoj je Hrvatska bila izložena, konačno se ispunio neprekidni  tisućljetni san Hrvata za samostalnom i slobodnom državom.

Iva Arači/baranja.hr

Website Apps